• el
  • en
Αθήνα: 210 7257617 210 7233848
Θεσσαλονίκη: 2310 237040

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1991

Νοέμβριος: Ιδρύεται το Κέντρο Ζωής και Έμπνευσης από τον Frank V. Olcvary. Τον Ιούνιο του 2008 μετονομάζεται σε Κέντρο Ζωής.

1992

Ιανουάριος: Οργανώνεται η πρώτη HIV/AIDS ομάδα υποστήριξης, υπό την επίβλεψη ψυχολόγων. Αργότερα, μετονομάζονται σε ομάδες «Αυτοστήριξης» και από τότε πάνω από 40 τέτοιες ομάδες οροθετικών λαμβάνουν χώρο στο Κέντρο Ζωής, και πάνω από 500 οροθετικά άτομα τις παρακολουθούν.

Φεβρουάριος: Οργανώνεται από τον Frank V. Olcvary και την ψυχολόγο Maria Wasielewski το πρώτο σεμινάριο εθελοντών. Από τότε 2 τέτοια σεμινάρια κάθε χρόνο διοργανώνονται και εκατοντάδες εθελοντές –οροθετικοί και μη –τα παρακολουθούν.

Μάρτιος: Γίνεται η πρώτη επίσημη ενημέρωση πληθυσμού από την ομάδα εθελοντών ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής, με τρεις επισκέψεις στο American Community School. Έτσι, ξεκινά μια σειρά χιλιάδων ενημερώσεων σε επαγγελματικούς χώρους (εταιρίες), ιδιωτικές σχολές και οπουδήποτε συγκεντρώνεται πληθυσμός. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Σχολή Βακαλό, ΙΕΚ Ακμή, ΙΕΚ Χαλανδρίου, Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, Κέντρο Νεότητας Νέας Κηφισιάς, Δήμος Χαϊδαρίου, ΚΕΘΕΑ – Διάβαση, ΤΕΙ Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Ταύρου, Σωματείο Εκδιδόμενων Γυναικών, Ίδρυμα Κωφών & Βαρήκοων, ΣΒΙΕ – IST Studies, New York College, Κολέγιο TASIS, ACS College, Deree College, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κ. α.

Νοέμβριος: Το Κέντρο Ζωής είναι η μόνη και η πρώτη οργανωμένη ομάδα που έκανε πορεία με κεριά στο Ζάππειο και στο Σύνταγμα, την 1η Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Οι Πορείες με τα κεριά – πορείες διαμαρτυρίας και μνήμης όλων όσων άδικα έφυγαν εκείνα τα χρόνια – συνεχίζονται από το Κέντρο Ζωής καθ’ όλη τη δεκαετία του ’90.

1993

Ιανουάριος: Ξεκινούν τα Δείπνα της Κυριακής. Κάθε Κυριακή προσφέρεται δείπνο στα μέλη της ομάδας στήριξης HIV/AIDS.

Φεβρουάριος: Δίνεται η πρώτη θεατρική παράσταση από τον Γιάννη Θειακό και τον Θίασο 93, με το έργο ‘‘Ένα Όχι ή ένα Ναι’’, όπου τα έσοδα πηγαίνουν για τους σκοπούς του Κέντρου Ζωής. Από τότε δεκάδες παραστάσεις συνδιοργανώνονται με το Κέντρο Ζωής για αυτό τον σκοπό. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι παραστάσεις «Το Αβγό» με τους Νικήτα Τσακίρογλου & Χρυσούλα Διαβάτη (Δεκέμβριος 1995), «Γυναίκες με παραισθήσεις» με τους Νικήτα Τσακίρογλου & Χρυσούλα Διαβάτη (Δεκέμβριος 1996), «Μπαμπάδες με ρούμι» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (Απρίλιος 1997), «Ο επιθεωρητής έρχεται» με τους Νικήτα Τσακίρογλου & Χρυσούλα Διαβάτη (Μάρτιος 1999), «Παθιασμένη γυναίκα» με τους Νικήτα Τσακίρογλου & Χρυσούλα Διαβάτη (Μάρτιος. 2000), «Εξ επαφής» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή (Μάρτιος. 2001), «Αρχιμάστορας Σόλνες» με τους Νικήτα Τσακίρογλου & Χρυσούλα Διαβάτη (Μάρτιος 2001), «Ο Έβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου (Μάρτιος 2002), «Εκτός ελέγχου όλα» με τους Βασίλη Τσιβιλίκα & Γιώργο Κωνσταντίνου (Δεκέμβριος 2002), «Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη» (Απρίλιος 2003) κ.ά.

1994

Φεβρουάριος: Kατασκευάζεται ο Ξενώνας του Κέντρου Ζωής και αρχικά φιλοξενεί δυο άπορους οροθετικούς.

Απρίλιος: Πραγματοποιείται το πρώτο bazaar στο χώρο του Κέντρου Ζωής, με παράλληλες εκδηλώσεις όπως graffiti και άλλα happenings. Οι καλλιτέχνες Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κάτια Δανδουλάκη, Πέτρος Φυσσούν και Γιάννης Φέρτης είναι οι πρώτοι που με την παρουσία τους ενισχύουν το bazaar μας. Από τότε και σε όλα τα μετέπειτα bazaar μας, πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου τα ενίσχυσαν με την παρουσία τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι: Κώστας Καραμανλής, Νατάσσα Παζαΐτη-Καραμανλή, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Νικήτας Κακλαμάνης, Ζωή Λάσκαρη, Πέμη Ζούνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρία Καβογιάννη, Βίκυ Σταυροπούλου, Μαρία Λεκάκη, Καλομοίρα, Γιάννης Σπαλιάρας, Έλενα Κουντουρά, Γιώργος Καπουτζίδης, Αργύρης Αγγέλου, Αγγελική Λάμπρου, Σπύρος Μπιμπίλας, το συγκρότημα «Εκείνος κι Εκείνος» κ.ά.

Σεπτέμβριος: Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνές συνέδριο. Στη Γερμανία, στις 26-29 Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο ‘AIDS – The Behavioral Approach’ η ψυχολόγος του Κέντρου Ζωής, Μαρία Μπόμπου, παρουσιάζει την εργασία »Η Ανάπτυξη του Συστήματος Buddy στην Ελλάδα: Τα Δύο Πρώτα Χρόνια». Από τότε, εκατοντάδες οι συμμετοχές μας σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια και ελληνικά συνέδρια και ημερίδες.

Νοέμβριος: Κυκλοφορεί το πρώτο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο «Θετική Φωνή» και είναι δίγλωσσο.

Δεκέμβριος: Το Κέντρο Ζωής παίρνει επίσημη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιεί μέσω της ομάδας ενημέρωσης την πρώτη ενημέρωση σε σχολείο, συγκεκριμένα, στο 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Ακολούθησαν εκατοντάδες ενημερώσεις από το Κέντρο Ζωής σε ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα: 1ο Λύκειο Βύρωνα, 1ο Λύκειο Δραπετσώνας, 1ο Λύκειο Καλάμου, 3ο Λύκειο Φαλήρου, 1ο Λύκειο Βριλησσίων, 6ο & 8ο Λύκειο Περιστερίου, 8ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 2ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, 4ο Γυμνάσιο Αργυρουπόλεως, 1ο Λύκειο Ηλιουπόλεως, Γυμνάσιο Ζηρίδη – Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Νυχτερινό Λύκειο Λειβαδιάς, Σιβιτανείδιο Τεχνικό Λύκειο (17 τμήματα), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο Ζωγράφου (16 τμήματα), Τεχνικό Λύκειο Κολωνού (19 τμήματα), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής, κ.ά.

1995

Μάρτιος: Ξεκινά το Café Positive στο χώρο του Κέντρου Ζωής για συναντήσεις οροθετικών. Την ίδια περίοδο,  πρώτοι τοποθετούμε σε κεντρική πλατεία στο Θησείο και το παρουσιάζουμε στον τύπο μηχάνημα ανταλλαγής συριγγών για τον περιορισμό της μόλυνσης από τον ιό σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Ιούλιος: Πραγματοποιείται το πρώτο ταξίδι ενημέρωσης με ιστιοπλοϊκό. Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ευρώπη κατά του AIDS», εθελοντές του Κέντρου Ζωής διανέμουν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στα νησιά και στα παράλια του Αργοσαρωνικού.

Δεκέμβριος: Εγκαινιάζεται την 1η Δεκέμβρη το Κέντρο Ημέρας από τον Γ.Γ. Νέας Γενιάς Παναγιώτη Τσιλιγκαρίδη. Υπεύθυνοι χώρου είναι αρχικά δύο ψυχολόγοι, η Χριστίνα Αϊδίνη και η Maria Wasielewski. Πρόκειται για τον μοναδικό – ακόμα και σήμερα – χώρο στην Ελλάδα για τις συναντήσεις των οροθετικών με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους. Λειτουργεί από τότε κάθε Δευτέρα, Τέταρτη και Σάββατο απόγευμα.

1996

Απρίλιος: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ανανεωμένου περιοδικού του Κέντρου Ζωής «POSITHIV». Mέχρι τον Αύγουστο του 1999 εκδίδονται συνολικά 15 τεύχη.

Μάιος: Πραγματοποιείται τριήμερο ενημερωτικό «Ταξίδι Ζωής» οροθετικών με δύο φουσκωτά σκάφη, στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο. Σκοπός του ταξιδιού είναι η ενημέρωση αλλά και η απόδειξη ότι οι οροθετικοί μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα τέτοιο δύσκολο ταξίδι.

Ιούνιος: Το Κέντρο Ζωής διοργανώνει συζήτηση για το AIDS και τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην ΕΣΗΕΑ.

Ιούλιος: Το Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί τριήμερες διαμαρτυρίες στη βίλα Δρακοπούλου, όπου οι κάτοικοι αντιτίθενται στη δημιουργία οδοντιατρείου για οροθετικούς στην περιοχή τους.

Σεπτέμβριος: Σύσταση της πρώτης ομάδας οροθετικών στην Ελλάδα, από οροθετικά μέλη του Κέντρου Ζωής, με το όνομα «Ομάδα Παρόντων». Η ομάδα έχει δράση μέσα από το χώρο του Κέντρου Ζωής έως το 1999. Κάνει πολλές διαμαρτυρίες, καταγγελίες και παρεμβάσεις σε κοινωνικά και ιατρικά θέματα. Η πρώτη δράση της πραγματοποιείται τον ίδιο μήνα συμμετέχοντας μαζί με το τότε ΚΕΕΛ σε εκστρατεία ενημέρωσης στο Αργοσαρωνικό. Με ένα ιστιοπλοϊκό και ένα καταμαράν πραγματοποιούν ενημέρωση και διανομή εντύπου υλικού και προφυλακτικών στους κατοίκους των νησιών: Πόρος – Γαλατάς, Ύδρα και Αίγινα.

Νοέμβριος: Το Κέντρο Ζωής συνεργάζεται με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και πραγματοποεί ενημερώσεις σε κοινότητες τσιγγάνων.

Δεκέμβριος: Διοργανώνεται σε συνεργασία με άλλες Μ.Κ.Ο. η πιο μεγάλη πορεία για την 1η Δεκεμβρίου. Πολλές οι δράσεις στο Πεδίον του Άρεως: graffiti, patchwork, παντομίμα και, τέλος, πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

1997

Μάρτιος: Η «Ομάδα Παρόντων» συμμετέχει στο Καρναβάλι του Δήμου Ταύρου, όπου μοιράζει προφυλακτικά στο κοινό.

Απρίλιος: Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τα μέλη της «Ομάδα Παρόντων».

Ιούνιος: Δέκα οροθετικοί του Κέντρου Ζωής ταξιδεύουν στο Αιγαίο με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Ξεκινούν από την Ρόδο για τον Πειραιά, και για δέκα μέρες επισκέπτονται δέκα διαφορετικά νησιά (Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Πάτμο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Κύθνο). Διοργανώνουν ομιλίες για το AIDS, συνεντεύξεις σε τοπικά Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, και μοιράζουν έντυπο υλικό και προφυλακτικά σε ντόπιους και τουρίστες.

Σεπτέμβριος: Το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, υλοποιεί το πρόγραμμα «Στάσεις, Γνώσεις, Συμπεριφορές σχετικά με την HIV λοίμωξη των Ελλήνων Τσιγγάνων», σε μια προσπάθεια προώθησης της ενημέρωσης και πρόληψης σε μια πληθυσμιακή ομάδα με μειωμένη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

1998

Ιούνιος: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης με ιστιοπλοϊκό στον Αργοσαρωνικό. Επισκεφτήκαμε τα νησιά Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες και το Ναύπλιο. Οροθετικοί και εθελοντές του Κέντρου Ζωής μοίρασαν, για μια ακόμα φορά, έντυπα και προφυλακτικά.

1999

Ιανουάριος: Με πρωτοβουλία του Κέντρου Ζωής, οργανώνεται πρόγραμμα αρωγής και φροντίδας προς τους οροθετικούς κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού.

Φεβρουάριος: Διοργανώνεται πάρτυ για τα οροθετικά παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

2000

Ιανουάριος: Το Κέντρο Ζωής διοργανώνει ημερίδα στο ξενοδοχείο Holiday Inn με θέμα  «AIDS: Θεραπεία, Περίθαλψη & Κοινωνικές Παροχές».

Απρίλιος: Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί πλέον δύο απογεύματα, Δευτέρες και Τετάρτες, 6-10μμ. Δύο «Ομάδες Αυτοστήριξης» οργανώνονται κάθε χρόνο. Πρόκειται για κλειστές ομάδες οροθετικών μοναδικές – ακόμα και σήμερα – στον ελληνικό χώρο. Παράλληλα, το κομμάτι της ενημέρωσης των οροθετικών καλύπτεται από πλήθος ομιλιών γιατρών – λοιμωξιολόγων αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων – που γίνονται στο χώρο του Κέντρου Ημέρας. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι γιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας – οι περισσότεροι με πάνω από δύο παρουσιάσεις: Μ. Λαζανάς, Β. Παπαρίζος. Γ. Χρύσος, Ν. Μαγκαφάς, Ουρ. Γεωργίου, Β. Κιοσσές, Χρ. Μπότση, Μήνα Ψυχογυιού, Γ.  Πανταζόπουλος, Ι. Σ. Ελευσινιώτης, Ουρ. Νικ. Γαλίτη, Κ. Ρόκκας & Χρ. Χουσιάδα κ.ά.

Σεπτέμβριος: Εντατικοποιείται η συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα: NACC (AIDS Fonts) AIDES, APRAe, Eurosupport III & CHANGE II, Sea-Horse.

Οκτώβριος: Έκθεση σκίτσων οροθετικών στο χώρο του Κέντρου Ζωής, σε συνεργασία με ιδιωτικό ΚΕΚ.

Νοέμβριος: Κυκλοφορεί το νέο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο «Συνάνθρωπος». Μέχρι το Μάιο του 2009 εκδίδονται 26 τεύχη του περιοδικού.

Δεκέμβριος: Στο Bazaar της 1ης Δεκεμβρίου τιμάμε τον επιχειρηματία κ. Λάκη Γαβαλά ως τον άνθρωπο που μας ενίσχυε με τις περισσότερες προσφορές σε είδη του Bazaar.

2001

Μάρτιος: Το Κέντρο Ζωής διοργανώνει ημερίδα στο ξενοδοχείο Holiday Inn με τίτλο «Γυναίκα – Παιδί – Οροθετικότητα».

Ιούνιος: Συμμετοχή του Κέντρου Ζωής στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για το HIV/AIDS στη Νέα Υόρκη..

Σεπτέμβριος: Διοργανώνεται το πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων των ελληνικών νησιών. Στόχος του προγράμματος είναι οι εθελοντές της ομάδας ενημέρωσης να συνοδεύουν τους οροθετικούς στις εκάστοτε διακοπές τους, να επισκέπτονται τα νοσοκομεία των νησιών, τα αγροτικά ιατρεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να ενημερώνουν τους παράγοντες και να μοιράζουν έντυπα και προφυλακτικά σε ντόπιους και τουρίστες, σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και το λιμάνι του νησιού. Τα επόμενα χρόνια, τέτοιες ενημερώσεις γίνονται στα νησιά: Μυτιλήνη, Κρήτη (Χανιά), Σαντορίνη, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Νάξο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη.

2002

Φεβρουάριος: Διοργανώνεται από το Κέντρο Ζωής το 2ο Συνέδριο CHANGE στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (14-16 Φεβρουαρίου). Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CHANGE II και έχει τίτλο ‘Facing Enlargement Together’. Στο Συνέδριο παρέστησαν αντιπρόσωποι από 16 ευρωπαϊκές χώρες και όλα τα μέλη του CHANGE (Συνασπισμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Ευρώπης κατά του HIV/AIDS).

Νοέμβριος: Εγκαινιάζεται το Info Center, μία νέα υπηρεσία του Κέντρου Ημέρας που προσφέρει πρόσβαση και εκμάθηση Η/Υ και Internet με την καθοδήγηση ενός υπεύθυνου εθελοντή.

2003

Μάιος: Τριήμερη εκδρομή-επίσκεψη της «Ομάδας Αυτοστήριξης» στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή κας Ρόδης Κράτσα, ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τους ευρωβουλευτές κκ. Τρακατέλη και Χατζιδάκη.

Νοέμβριος: Με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ΓΣΕΕ οργανώνεται από το Κέντρο Ζωής η ημερίδα με τίτλο «Εργασία και Οροθετικότητα» στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (3/11/2003). Με έντονη την παρουσία όλου του πολιτικού φάσματος της χώρας και σωματείων εργοδοτών και εργαζομένων, αναπτύσσεται σοβαρή συζήτηση σχετικά με την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά για πρώτη φορά στον εργασιακό χώρο.

Στις 17 Νοεμβρίου, το Κέντρο Ζωής παρίσταται στην ετήσια συνέλευση της συνομοσπονδίας των ΜΚΟ Γαλλίας ως ο μόνος επίτιμος προσκεκλημένος. Η συνέλευση πραγματοποιείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με την παρουσία του προέδρου κ. Μισέλ Ντεμπρέ, του υπουργού Υγείας της Γαλλίας και άλλων εκπροσώπων. Το Κέντρο Ζωής εκπροσωπεί ο Λ. Βακερλής.

Στις 19 Νοεμβρίου, γίνεται βράβευση του Κέντρου Ζωής από την Κίνηση Πολιτών και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών σε ειδική τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το βραβείο παραδίδει στην τότε πρόεδρο του Κέντρου Ζωής, Λέλα Μπόμπου, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κων. Στεφανόπουλος.

2004

Ιούλιος: Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ακτινεργία» της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL, υλοποιώντας στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε αιτούντες άσυλο. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Κέντρο Ζωής πραγματοποιεί 14 επισκέψεις σε κέντρα κράτησης και σημεία εισόδου προσφύγων στη χώρα, καταγράφοντας τα προβλήματα και προτείνοντας θεσμικές παρεμβάσεις ως προς την ιατρική περίθαλψη των αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2007.

Δεκέμβριος: Το Κέντρο Ζωής συνεργάζεται με τη Μ.Κ.Ο. «PRAKSIS» για κοινή δράση την 1η Δεκεμβρίου. Από αυτή τη χρονιά και για τα επόμενα χρόνια, υπάρχει σημαντική παρουσία του Κέντρου Ζωής στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σε συνεργασία με την PRAKSIS.

2005

Ιούνιος: Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει στο 1ο Athens Pride. Για τα επόμενα χρόνια, θα έχει πάντα δυνατή συμμετοχή στα Athens Pride και ενεργή παρουσία στην παρέλαση με δικό του σύνθημα και πανό.

Σεπτέμβριος: Για δεύτερη φορά, το Κέντρο Ζωής συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υλοποιώντας το πρόγραμμα «Μαθαίνω, Γνωρίζω, Προφυλάσσομαι», στο πλαίσιο του οποίου δημιουργεί ενημερωτικό υλικό σε επτά γλώσσες σχετικά με την πρόληψη του HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το υλικό μας διανέμεται σε κέντρα και φορείς στήριξης μεταναστών και προσφύγων καθώς και σε οργανώσεις καιστέκια νέων.

2006

Ιούνιος: Στις 26 Ιουνίου έρχεται στην Ελλάδα η ηθοποιός Pamela Anderson, ως εκπρόσωπος του MAC AIDS FUND, να παραδώσει επιταγή 30.000 ευρώ στο Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη που παρέχει σε άτομα με HIV/AIDS. Στο παρελθόν, η εταιρεία ΜΑC μας έχει τιμήσει σε 2 ανάλογες εκδηλώσεις με την Άννα Βίσση και την Καίτη Γαρμπή, ενισχύοντας οικονομικά τις υπηρεσίες μας προς τους οροθετικούς.

2007

Μάρτιος: Το Κέντρο Ζωής διοργανώνει την εκδήλωση ενημέρωσης στο ξενοδοχείο Hilton με τίτλο «25 Χρόνια AIDS: Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Διάσταση». Ομιλητές είναι οι λοιμωξιολόγοι, Π. Γαργαλιάνος και Γ. Χρύσος, η δρ. Κοινωνιολογίας, Ε. Ιωαννίδη-Καπόλου και η κλινική ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Σταθμού, Μ. Αθανασοπούλου.

Μάιος: Το Κέντρο Ζωής, σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΔΙΟΝ ΕΠΕΚΑ, υλοποιεί το έργο «Οροθετικοί – Κοινωνική Ένταξη μέσω Κατάρτισης,Στήριξης και Προώθησης στην Αγορά Εργασίας». Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», στο πλαίσιο του οποίου 15 οροθετικοί εκπαιδεύονται ως ελαιοχρωματιστές.

2008

Μάιος: Συμμετοχή του Κέντρου Ζωής με περίπτερο στο Athens Erotica, την 1η έκθεση ερωτισμού. Για τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε σημαντική παρουσία σε αυτή την έκθεση, μοιράζοντας έντυπα, προφυλακτικά και κάνοντας ενημερώσεις.

Δεκέμβριος: Το μουσικό σχήμα του Κέντρου Ημέρας με το όνομα «Κόκκινες Ομπρέλες» κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Χριστουγεννιάτικο πάρτυ του Κέντρου Ημέρας στις 19 Δεκεμβρίου.

2009

Μάρτιος: Δημιουργείται από την Ομάδα Ενημέρωσης το θεατρικό σκετσάκι που θα παρουσιάζεται αντί ενημερωτικής ομιλίας. Η πρώτη παρουσίαση αυτού του σκετς γίνεται στον πολυχώρο Ιανό στις 31 Μαρτίου σε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Στην εκδήλωση τραγουδούν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Πάνος Μουζουράκης. Η θεατρική αυτή ομάδα της ενημέρωσης παρουσιάζει ζωντανά το ίδιο σκετς στη 8η Ημερίδα Εθελοντισμού στο Θησείο στις 10 Οκτωβρίου, και στο Σύνταγμα στις εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου. Το σκετς κινηματογραφεί η σκηνοθετική ομάδα «The Hitscox» και η πρώτη επίσημη προβολή του γίνεται στην Τεχνόπολη, στην αίθουσα Φούρνοι, στο πλαίσιο φωτογραφικής έκθεσης για το AIDS των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μάιος: Ξεκινά το πρόγραμμα «Θετικοί στη Ζωή» με την υποστήριξη του MAC AIDS FUND, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάιο του 2010. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-44 ετών, σε πρόσφυγες και μετανάστες, και σε εργαζόμενους σε φορείς που εξυπηρετούν πρόσφυγες και μετανάστες. Η υλοποίησή του γίνεται με 22 παρουσιάσεις και ομιλίες από την Ομάδα Ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής και με την έκδοση εντύπου σε επτά γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Αραβικά, Αλβανικά και Φαρσί).

Σεπτέμβριος: Κυκλοφορεί το νέο, πλήρες και ανανεωμένο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο «Positive».

Νοέμβριος: Σε συνεργασία με την Multitrab Productions, το Κέντρο Ζωής διοργανώνει στο Αττικό Μετρό, στο Σύνταγμα, τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «3 Μέρες που Κρατάνε Μια Ζωή». Περιλαμβάνει unplugged συναυλίες, DJ set από παραγωγούς του Best Radio & Εν Λευκώ, εικαστικά δρώμενα από το Athens Video Art Festival και το Bazaar του Κέντρου Ζωής. Στο Bazaar συμμετέχουν ως πωλητές οι ηθοποιοί της σειράς «Μίλα μου βρώμικα»: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Κοψιδάς, Δημήτρης Αγαρτζίδης και Βασιλική Κακοσαίου, οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής «Όμορφος κόσμος το πρωί»: Νίκος Παπαδάκης, Δούκισσα Νομικού, Κατερίνα Καινούργιου και Μαρία Αραμπατζή και ο ηθοποιός Αντώνης Φραγκάκης. Την ίδια περίοδο, εκδίδεται και το βασικό ενημερωτικό έντυπο του Κέντρου Ζωής σε πρωτοποριακό σχήμα «προφυλακτικού» με βασικές πληροφορίες για το HIV/AIDS και το Κέντρο Ζωής, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott. Το ίδιο έντυπο ανανεώνεται και ανατυπώνεται το 2011.

2010

Απρίλιος: Εκδίδεται από το Κέντρο Ζωής το πρώτο φυλλάδιο που αφορά τους οροθετικούς με θέμα την «Λιποδυστροφία». Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί και δεύτερο φυλλάδιο με θέμα «Νευρογνωσιακές διαταραχές και κατάθλιψη», και τα δύο με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott.

Μάιος: 7-9 Μαΐου στο Athens Video Art Festival, στην Τεχνόπολη, παρουσιάζεται το «Success Story». Τρεις μαρτυρίες οροθετικών του Κέντρου Ζωής, κινηματογραφημένες από το Μάνο Λαλόπουλο. Οι ίδιες ιστορίες θα ταξιδέψουν την ίδια χρονιά στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις του Fuck AIDS.

Ιούνιος: Σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή και την Be Positive, διοργανώνεται ημερίδα στο ξενοδοχείο Caravel με τίτλο «Ζώντας με τον HIV». Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης συνεχίζεται με άλλες 4 τέτοιες παρουσιάσεις στην Αθήνα και με 2 στη Θεσσαλονίκη.

Νοέμβριος: Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει με συνεντεύξεις μελών του στη σπονδυλωτή ταινία «Θετικές Ιστορίες» με θέμα το AIDS, η οποίαπροβλήθηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και στη σειρά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ «Μια κοινωνία… Ένα Όνειρο».

Την ίδια περίοδο, δημιουργείται από την Ομάδα Ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής ενημερωτικό παιχνίδι γνώσεων για το HIV/AIDS και την προφύλαξη με τίτλο «Παίζουμε με τον HIV;». Παρουσιάζεται πρώτη φορά στο bazaar που πραγματοποιείται αυτή τη χρονιά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες εκδηλώσεις και ενημερώσεις.

Δεκέμβριος: Παρουσιάζεται η πρωτοποριακή εκστρατεία «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση: Το Δικό Μας Μότο Ζωής», που σχεδίασαν και υλοποίησαν το Κέντρο Ζωής και η ΜΚΟ PRAKSIS. Η εκστρατεία αποτελείται από έντυπο υλικό σε 12 γλώσσες, ανάμεσά τους και ένα στη γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης. Από τα τρία ενημερωτικά spot, τα οποία παίζονται στην τηλεόραση και σε κινηματογραφικές αίθουσες, το ένα παράγεται στη νοηματική γλώσσα. Το όλο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεντεύξεις τύπου, free hugs από γνωστούς καλλιτέχνες, light show στο Γκάζι, πορεία ενημέρωσης με συνοδεία κρουστών, διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε όλη την Ελλάδα και άλλες πολλές δράσεις. Η εκστρατεία συνεχίζεται και το επόμενο έτος.

2011

Μάρτιος: Το Κέντρο Ζωής ξεκινά την εκστρατεία «STOP STIGMA» και αφιερώνει όλες τις δράσεις του για το 2011 στην υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων των οροθετικών, με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και των διακρίσεων.

Σεπτέμβριος: Οργανώνεται διήμερο σεμινάριο μετεκπαίδευσης των ενεργών εθελοντών σε αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Παρουσιάζεται στο internet νέα εκστρατεία του Κέντρου Ζωής για την ενημέρωση των MSM (Men who have Sex with Men), με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Gilead. Η καμπάνια συνεχίζεται όλο το έτος.

Οκτώβριος: Για πρώτη φορά, εκδίδεται σε έντυπο «Οδηγός Προστασίας Οροθετικών από Παραβιάσεις Κοινωνικών Δικαιωμάτων», με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott. Την όλη επιμέλεια του εντύπου έχει η Υπεύθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Ζωής, κα Άννα Καβούρη.

Νοέμβριος: Το νέο, ανανεωμένο site του Κέντρου Ζωής τίθεται σε λειτουργία με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Greek Geeks.

Για πρώτη φορά, συμμετέχουν ως ομιλητές στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS που διοργανώνει η ΕΕΜΑ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS), τρεις Μ.Κ.Ο., ανάμεσα στις οποίες και το Κέντρο Ζωής.

Δεκέμβριος: Το Κέντρο Ζωής, σε συνεργασία με την PRAKSIS, καλεί τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών να σχεδιάσουν με τα δικά τους μέσα αφίσες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση: Το Δικό Μας Μότο Ζωής». Οι δημιουργίες των φοιτητών εκτίθενται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνδυασμό με την προβολή της ταινίας «Θετικές Ιστορίες». Οι αφίσες είναι και η αφορμή για να εκδοθεί ένα κομψό ημερολόγιο για το 2012.

Νέα ομάδα οροθετικών συστήνεται στο Κέντρο Ζωής με το όνομα «Δρ.Ο.Κε.Ζω.» (Δράση Οροθετικών Κέντρου Ζωής), έχοντας ως στόχο τη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την καταγγελία των παραβιάσεών τους. Την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους κάνουν στη συνέντευξη τύπου του Κέντρου Ζωής και της PRAKSIS στον Ιανό την 1η Δεκεμβρίου. Στις 13 Δεκεμβρίου συμμετέχουν δυναμικά στην πορεία της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία).

Και η διαδρομή συνεχίζεται…