ΤΟ ΚΖ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει στην Διαρκή Κοινή Επιτροπή εκπροσώπων των Συλλόγων Ασθενών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Η επιτροπή έχει ως σκοπό τη διεκδίκηση ενός  βιώσιμου και υψηλού επιπέδου Συστήματος Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών. Ο Στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διαρκή παρέμβαση της επιτροπής για την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Στην τελευταία σύσκεψη της επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και  θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Τονίστηκε ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από τις δυο πρώτες συναντήσεις και οι οποίες έγιναν δεκτές ήταν οι εξής:

  • Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό
  • Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
  • ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.
  • Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι παντός είδους έλεγχοι και θεραπείες από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
  • Πάταξη της γραφειοκρατίας

 

Τα μέλη της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συλλόγων και ασθενών είναι τα εξής: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Σύλλογος Εθελοντών Φίλων Ιατρών «ΚΕΦΙ», Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την ψυχική Υγεία, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ΠΑΣΠΑΜΑ, Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, «Συνεχίζω» Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνεύμονα, Σύλλογος Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, ΕΛΟΔΙ, ΠΟΣΣΑΔΙΑ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και βοήθειας Καρδιοπαθών παιδιών «Η καρδιά του Παιδιού», Όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω», Πανελλήνια ένωση σπανίων παθήσεων, Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, Ελληνική εταιρεία νόσου ALTHEIMER και συναφών διαταραχών.