ΝΕΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180109153443.htm

 

Η αντικατάσταση της καθημερινής λήψης φαρμάκων με ένα σκεύασμα που λαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να τηρούν πιστότερα την αγωγή τους. Ερευνητές από το MIT και το Brigham and Women’s Hospital έχουν αναπτύξει μια κάψουλα που, με μία μόνο δόση, μπορεί να έχει την ίδια δράση με την ποσότητα αντιρετροϊκών φαρμάκων που λαμβάνονται σε μία εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει πάρα πολύ τους ασθενείς να τηρούν το αυστηρό χρονοδιάγραμμα λήψης των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του HIV, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το νέο σκεύασμα έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να λαμβάνεται μία μόνο φορά την εβδομάδα και το φάρμακο να απελευθερώνεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκειά της. Αυτός ο τρόπος χορήγησης, εκτός ότι μπορεί να βελτιώσει την τήρηση της αγωγής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους με αυξημένη πιθανότητα έκθεσης  στον HIV και να αποτρέψει μια πιθανή μετάδοση του ιού.

«Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV είναι η ορθή τήρηση της αγωγής» αναφέρει ο Giovanni Traverso, επιστημονικός συνεργάτης στο Koch Institute for Integrative Cancer Research στο MIT, γαστρεντερολόγος και ειδικός βιοϊατρικής στο Brigham and Women’s Hospital. «Η δυνατότητα μείωσης της συχνότητας των δόσεων της αντιρετροϊκής αγωγής αναμένεται να συμβάλλει στην ορθή τήρηση της αγωγής και να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων που τη λαμβάνουν». Η εν λόγω έρευνα έχει δημοσιευθεί στο 9ο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-017-02294-6) με κύριους συγγραφείς τη Ameya Kirtane, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο MIT, και τον Omar Abouzid, συνεργαζόμενο ερευνητή.

«Είμαστε όλοι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για το πώς ο νέος αυτός τρόπος χορήγησης φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με HIV/AIDS, καθώς και σε πολλές άλλες ασθένειες», σχολιάζει ο Robert Langer, καθηγητής στο David H. Koch Institute του MIT.


«Μια ολόκληρη θήκη φαρμάκων σε μία μόνο κάψουλα»

Παρόλο που η συνολική θνησιμότητα λόγω του HIV έχει μειωθεί σημαντικά από την εισαγωγή των αντιρετροϊκών φαρμάκων τη δεκαετία του ‘90, το 2015 σημειώθηκαν 2,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά μετάδοσης του HIV και 1,2 εκατομμύρια σχετιζόμενοι με τον HIV θάνατοι.

Πολλές μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει το κατά πόσο τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι δυνατό να αποτρέψουν τη μετάδοση του HIV, αλλά τα αποτελέσματά τους  δεν είναι σαφή – ένα σημαντικό εμπόδιο στην επιτυχία της προληπτικής αντιρετροϊκής αγωγής είναι η μη τήρηση των οδηγιών για καθημερινή λήψη των απαραίτητων φαρμάκων.

Η ερευνητική ομάδα στο MIT και BWH πίστευε πως ένας τρόπος χορήγησης σε μορφή κάψουλας, που ανέπτυξε το 2016, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η κάψουλα που σχεδίασαν έχει δομή αστεριού, με έξι βραχίονες, μέσα στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν φαρμακευτικές ουσίες και οι οποίοι μπορούν να αναδιπλωθούν και να καλυφθούν από μια λεία επίστρωση. Μετά την κατάποση της κάψουλας, οι βραχίονες ξετυλίγονται και απελευθερώνουν σταδιακά το περιεχόμενό τους.

Σε προηγούμενη μελέτη της, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η συγκεκριμένη κάψουλα μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως και δύο εβδομάδες, απελευθερώνοντας σταδιακά τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Στην αρχική της μορφή, ολόκληρη η κάψουλα σε σχήμα αστεριού ήταν φτιαγμένη από ένα πολυμερές υλικό, το οποίο παρέχει δομική στήριξη και περιέχει τη φαρμακευτική ουσία. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον σχεδιασμό νέων καψουλών που να απελευθερώνουν φάρμακα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, καθώς ενδεχόμενες αλλαγές στη σύνθεση του πολυμερούς θα μπορούσαν να διαταράξουν τη δομική σταθερότητα της κάψουλας.

Για να ξεπεραστεί αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν μια νέα εκδοχή της κάψουλας, όπου ο κορμός της εξακολουθεί να είναι ένα ανθεκτικό πολυμερές, αλλά καθένας από τους έξι βραχίονες είναι φτιαγμένος από διαφορετικά πολυμερή υλικά που περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία. Αυτό διευκολύνει τον σχεδιασμό ενός σκευάσματος που απελευθερώνει φάρμακα σε ποικίλα χρονικά διαστήματα.

Δοκιμές σε χοίρους έδειξαν ότι οι κάψουλες ήταν δυνατό να παραμείνουν με επιτυχία στο στομάχι και να απελευθερώσουν τρία διαφορετικά αντιρετροϊκά φάρμακα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι κάψουλες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά την απελευθέρωση όλης της ποσότητας του φαρμάκου να διασπώνται σε μικρότερα συστατικά, που μπορούν να αποβληθούν μέσω της γαστρεντερικής οδού.

 

Πρόληψη της λοίμωξης

Σε συνεργασία με το Institute for Disease Modeling στο Bellevue της Ουάσιγκτον, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προβλέψει τον αντίκτυπο του εβδομαδιαίου σκευάσματος στην πρόληψη της λοίμωξης HIV. Υπολογίστηκε ότι η μετάβαση από ένα ημερήσιο σε ένα εβδομαδιαίο δοσολογικό σχήμα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της προληπτικής θεραπείας για τον HIV κατά περίπου 20%. Όταν το ποσοστό αυτό ενσωματώθηκε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο πρόβλεψης των μεταδόσεων του HIV στη Νότια Αφρική, εκτιμήθηκε ότι 200,000 έως 800,000 νέα περιστατικά μετάδοσης του HIV θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα επόμενα 20 χρόνια.

«Μια μακράς δράσης και λιγότερο επεμβατική από του στόματος χορήγηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του μελλοντικού μας οπλοστασίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του HIV/AIDS» σχολιάζει ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, το οποίο χρηματοδότησε ένα μέρος της έρευνας.

«Η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, επιτρέποντας σε ένα άτομο που ζει με HIV να έχει ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής και μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, η τήρηση της καθημερινής λήψης της αντιρετροϊκής αγωγής, τόσο από τους ανθρώπους που τη λαμβάνουν θεραπευτικά, όντας θετικοί στον HIV, όσο και από όσους τη λαμβάνουν προληπτικά (PrEP), παραμένει μια σημαντική δυσκολία. Ο τερματισμός της πανδημίας του HIV, όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, απαιτεί νέα και βελτιωμένα εργαλεία θεραπείας και πρόληψης του HIV μαζί με την ευρεία εφαρμογή ήδη διαθέσιμων και καινοτόμων προσεγγίσεων. Μελέτες όπως αυτή μας βοηθούν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρει ο Fauci.

Η ομάδα του MIT και BWH εργάζεται τώρα για την προσαρμογή αυτής της τεχνολογίας και σε άλλες ασθένειες, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη χορήγηση φαρμάκων σε εβδομαδιαία βάση. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι ερευνητές σχεδίασαν τους βραχίονες από πολυμερές υλικό της κάψουλας, είναι αρκετά εύκολο να τοποθετήσουν σε αυτούς ποικίλες φαρμακευτικές ουσίες. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης στη δημιουργία κάψουλων που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σώμα για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε επίσης από το Bill and Melinda Gates Foundation, το Bill and Melinda Gates μέσω του Global Good Fund, το National Institutes of Health και το τμήμα Γαστρεντερολογίας του Brigham and Women’s Hospital.