ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΠΤΩΣΗ

Πηγή: Science Daily (https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171002093415.htm)

Εδώ και αρκετά χρόνια, η συνδυαστική αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή έχει καταστήσει δυνατή την καταστολή του πολλαπλασιασμού του HIV στον οργανισμό ενός προσβεβλημένου ατόμου, εφόσον αυτή λαμβάνεται σωστά και συστηματικά. Ωστόσο, η θεραπευτική αυτή μέθοδος δεν μπορεί να απομακρύνει ολοκληρωτικά τον ιό από το σώμα – αυτός παραμένει «κρυμμένος» σε λανθάνουσα μορφή μέσα σε ένα σύνολο κυττάρων που είναι ανενεργά (δεν παράγουν ιικά αντίγραφα) και, έτσι, δεν μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η αντιρετροϊκή θεραπεία διακοπεί, σύντομα τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται και ο HIV συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται εκ νέου. Η εξάλειψη αυτής της κρυφής «ιικής δεξαμενής», όπως αποκαλείται, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον κορυφαίο στόχο της έρευνας για την οριστική θεραπεία του HIV/AIDS.

Η μέθοδος ‘kick and kill’ (στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ενεργοποίηση και εξολόθρευση») είναι μια στρατηγική, που έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια, για την καταστροφή αυτών των αδρανών προσβεβλημένων κυττάρων. Η συγκεκριμένη τεχνική αξιοποιεί ορισμένες ουσίες που έχουν την ικανότητα να κατευθύνονται στα κύτταρα της ιικής δεξαμενής και να ενεργοποιούν τον λανθάνοντα ιό εντός τους, γεγονός που, στη συνέχεια, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει. Η μέθοδος αυτή έχει ελεγχθεί κλινικά και, όπως έχει διαπιστωθεί, ενώ επιτυγχάνει την ενεργοποίηση του λανθάνοντα ιού, δεν μπορεί να επιτύχει την πλήρη απενεργοποίησή του στη συνέχεια.

Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Kumamoto της Ιαπωνίας έχει αναπτύξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση με την ονομασία ‘Lock-in and apoptosis’ (στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «Εγκλωβισμός και απόπτωση»). Πρώτα, συνέθεσαν την ουσία L-HIPPO, η οποία συνδέεται πολύ στενά με την πρωτεΐνη Pr55Gag του HIV και αναστέλλει την έξοδο των νέων ιικών αντιγράφων από το κύτταρο-ξενιστή. Όπως φάνηκε στις σχετικές εργαστηριακές δοκιμές, όταν η L-HIPPO συνδέεται με τα προσβεβλημένα κύτταρα, εγκλωβίζει τα νέα ιικά αντίγραφα εντός του κυττάρου, το οποίο στη συνέχεια πεθαίνει με τη φυσιολογική διαδικασία της απόπτωσης.

«Δυστυχώς, η μέθοδος αυτή δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV» δηλώνει ο Αναπληρωτής καθηγητής Mikako Fujita του Πανεπιστημίου Kumamoto, ένας εκ των επικεφαλής της εν λόγω έρευνας. «Πρώτα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τα φάρμακα που ενεργοποιούν τον ιό και να τα συνδυάσουμε με την LHIPPO, προκειμένου να στοχεύσουμε αποτελεσματικά την ιική δεξαμενή. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την οριστική θεραπεία της λοίμωξης HIV. Πιστεύουμε ότι η έρευνά μας θα βοηθήσει στην ολοκληρωτική εξάλειψη του AIDS».