ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ & ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το Κέντρο Ζωής και η Θετική Φωνή απέστειλαν στις 16 Νοεμβρίου 2017 επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης είδησης που σχετίζεται με την ποινική δίωξη σε βάρος κατηγορουμένης και την αναφορά από μέρος του τύπου στην οροθετικότητά της.

Μετά λύπης μας αναγνώσαμε σε διάφορες εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας των Αθηνών, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδος, την είδηση για την ποινική δίωξη σε βάρος γυναίκας που κατηγορείται ότι σκότωσε άνδρα, πατέρα ανηλίκων τέκνων, στην Κρήτη. Τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρονται στην φερόμενη δράστρια ως “οροθετική”.

H χρόνια πάθηση της οροθετικότητας αποτελεί πληροφορία που ουδόλως σχετίζεται με την τέλεση του συγκεκριμένου αδικήματος, όπως αποδίδεται στην κατηγορουμένη. Η δε κοινοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και με τα όσα επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Παρέλκει βέβαια να σχολιάσουμε ότι αποτελεί πληροφορία που δεν θα έπρεπε να κοινοποιηθεί ακόμα και αν η κατηγορούμενη την αποκάλυψε η ίδια στους δημοσιογράφους ή στο ασκήσαν σε βάρος της την ποινική δίωξη όργανο.

Η δημοσιοποίηση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της οροθετικότητας επιτρέπεται μόνο με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελικού οργάνου. Πέραν του τυπικού, όμως, σκέλους της υπόθεσης, είναι σαφές ότι η αποκάλυψη της κατάστασης της υγείας ενός κατηγορούμενου και δη όταν τούτη σχετίζεται με την λοίμωξη HIV οδηγεί αναπόφευκτα στην εξάπλωση και επικράτηση του στίγματος σε βάρος όσων ζουν με HIV/AIDS με αμεσότατο και βαρύτατο κόστος στην προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, τούτο έχει δυστυχώς αποδειχθεί και εν τοις πράγμασι μετά την ποινικοποίηση της λοίμωξης HIV το 2012 και την ευρύτατη αναπαραγωγή των απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των τότε κατηγορουμένων (πλέον αθωωθεισών) από τα ΜΜΕ.

Ως οργανώσεις που επί σειρά πολλών ετών δραστηριοποιούμαστε για την προστασία του κοινωνικά ευάλωτου πληθυσμού των θετικών στον ιό του HIV ατόμων, φρονούμε ότι ο τύπος οφείλει πρωτίστως να προστατεύει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και να μην επιτρέπει την διάχυση πληροφοριών που αφορούν την υγεία του εμπλεκομένου σε μια ποινική υπόθεση ατόμου.

Για τους ανωτέρω λόγους καλούμε την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει λόγω της αρμοδιότητάς της σε ό,τι αφορά την αποφυγή τόσο εν προκειμένω, αλλά και στο μέλλον δημοσιογραφικής χρήσης των ανωτέρω πληροφοριών που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας για οποιονδήποτε που φέρεται ως δράστης τέλεσης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.

Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την επιστολή.