Παράσταση UNDER-κρυμμένες φωνές

Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε την χαρά να δούμε την παράσταση “UNDER – κρυμμένες φωνές” που παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη στις 21:30 στο θέατρο “Σημείο”. 

Ήταν μια εξαιρετική παράσταση που μας έδωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα σε 60 λεπτά, την ιστορία, το “πως” και την ψυχολογία όσων εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους και με κίνδυνο την σωματική και πνευματική τους ακεραιότητα, προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες όπου πιστεύουν ότι η απουσία πολέμου θα είναι αρκετή για να επιβιώσουν.
Με την συνεργασία του θεάτρου “Σημείο” οργανώσαμε μια συζήτηση μετά το τέλος της παράστασης, με δύο εισηγήσεις, γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας υγείας.
Εισηγητής από το Κέντρο Ζωής ήταν ο υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Κούβελος, που αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί μετανάστες, με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Η δεύτερη εισήγηση ήρθε από την ΜΚΟ “PRAKSIS” και την κα. Ιωάννα Μαυρόγιαννη και θέμα «Πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας».
Την κουβέντα εμπλούτισαν με εμπειρίες τους, εκπρόσωποι από τους Γιατρούς του Κόσμου και συνολικά οι περίπου 50 θεατές συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά διαφωτιστική συζήτηση γύρω από το στίγμα του μετανάστη και πως αυτό στην ουσία (σε συνδυασμό με την απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προσβάσιμο από όλους όσοι μένουν στην Ελλάδα) δυσχεραίνει τη διαβίωση προσθετικά με τα υπόλοιπα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι μετανάστες και πρόσφυγες. 
 
Ευχαριστούμε θερμά το θέατρο “Σημείο” για την πρόσκλησή του και την στήριξη στη διεξαγωγή της συζήτησης και ένα μεγάλο “μπράβο” στους ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. 

DSC00210