Σύμφωνα με το NAM, οι αναφορές για οριστική θεραπεία του AIDS θεωρούνται πρόωρες

Την προηγούμενη Κυριακή (2.10.2016), στο βρετανικό περιοδικό The Sunday Times δημοσιεύτηκε άρθρο υπό τον τίτλο ‘British scientists on brink of HIV cure’ (Βρετανοί επιστήμονες στα πρόθυρα της θεραπείας του HIV) (βλ. http://www.thetimes.co.uk/article/british-scientists-on-brink-of-hiv-cure-w7zb86zw0),  το οποίο αναδημοσιεύτηκε με αντίστοιχα θριαμβευτικούς τίτλους από αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Το εν λόγω άρθρο  περιγράφει την περίπτωση ενός 44χρονου Βρετανού, θετικού στον HIV, που, όπως αναφέρεται, προσδοκάται ότι μπορεί να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει θεραπευθεί εντελώς από τη λοίμωξη HIV. Πρόκειται για ένα από τα 52 άτομα που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα RIVER (Research In Viral Eradication of HIV Reservoirs), η οποία εξετάζει το κατά πόσο είναι δυνατή η πλήρης εξάλειψη του HIV από τον οργανισμό ανθρώπων, εφόσον αυτοί λάβουν μια νέα και επιθετική μορφή αντιρετροϊκής θεραπείας, εν όσο ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της οξείας λοίμωξης HIV (δηλαδή σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός 6μήνου μετά την αρχική μόλυνση). Η δοκιμαζόμενη θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός τετραπλού συνδυασμού αντιρετροϊκής αγωγής, εμβολιασμό που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον HIV και τη χορήγηση της ουσίας βορινοστάτη (vorinostat), η οποία ενεργοποιεί τα αδρανή ανοσοποιητικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον HIV, καθιστώντας εφικτό τον εντοπισμό και την καταστροφή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται πράγματι για μια πρωτοποριακή και ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο στον ιστότοπο του βρετανικού οργανισμού NAM (http://www.aidsmap.com/page/3087965/?utm_source=NAM-Email-Promotion&utm_medium=aidsmap-news&utm_campaign=aidsmap-news), η έρευνα RIVER βρίσκεται στα αρχικά της μόλις στάδια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος για «οριστική θεραπεία». Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει τη διενέργεια εκτεταμένων επαναληπτικών ελέγχων (follow-up) σε βάθος μίας επιπλέον πενταετίας. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μόνο μία περίπτωση από το συνολικό δείγμα της έρευνας και τα πρώτα συνολικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις αρχές του 2018.

Σήμερα (4.10.2016), οι επικεφαλής της έρευνας RIVER, θέλοντας να αποφύγουν τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων, εξέδωσαν την εξής δήλωση:

«Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με την έρευνα RIVER που διενεργείται από τον UK CHERUB Collaboration, θα επιθυμούσαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα δημοσιευθούν το 2018 και, έως τότε, δεν γνωρίζουμε εάν η θεραπεία έχει κάποια επίδραση. Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή από τον πρώτο μας συμμετέχοντα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος συνδυασμός χορηγείται σε κλινική δοκιμή, η οποία ελπίζουμε ότι θα ακολουθηθεί από πολλές άλλες συνεργασίες μεταξύ των πέντε πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων και του NHS, με την υποστήριξη του NIHR, που θα διερευνήσουν τη θεραπεία του HIV.

Μια σημαντική διευκρίνιση είναι ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην έρευνα αναμένεται να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, εφόσον λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα – την τυπικά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για τη λοίμωξη HIV. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θεραπεύθηκαν, όπως υποδηλώνουν οι τίτλοι διαφόρων δημοσιευμάτων. Σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα ανακάμψει και ότι δεν θα είναι δυνατή η μετάδοση του ιού. Αναμένουμε με ανυπομονησία τα τελικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής έρευνας, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι, έως τότε, δεν μπορούμε να πούμε εάν κάποιος ανταποκρίθηκε στη θεραπεία ή θεραπεύτηκε» .