25 χρόνια Κέντρο Ζωής

Το ΚΖ έχει την ευκαιρία για μία κατάθεση. Δεν είναι διάθεση στιγμής, αλλά βιώματος μακράς και συνεχούς πνοής. Αρκεί γι’ αυτό να ανατρέξει κανείς και μελετήσει, το βιογραφικό του σημείωμα.

Καταθέτει παράδειγμα, βήμα-βήμα, σε βάθος 25ετίας. Χρέος ειλικρινές , όχι επετειακό ή ψευδεπίγραφο προς τους Νέους.

Το ΚΖ είναι δημιούργημα της 25χρονης ιστορίας του.  Έχει ενσταλάξει σ ‘ αυτήν  συλλογικότητα και συνεργασία με πάθος, ευθύτητα, εντιμότητα και διαφάνεια.
Αυτά είναι τα αποτυπώματα του στην προσωπική μας ταυτότητα. Είναι οι συμβολισμοί του. Οι συμβολισμοί  παίρνουν ανάστημα στις ιδεολογικές αναζητήσεις  και τις κοινωνικές μας ανησυχίες.

Και τώρα, πώς θα είναι άραγε το αύριο;
Μόνιμος και επίμονος προβληματισμός. Δεν είναι μόνον  προβληματισμός των Μελών του ΔΣ., τον μοιραζόμαστε με τους Εθελοντές, τους Εργαζομένους, τους Φίλους και Επισκέπτες του ΚΖ.

Έχει άραγε νόημα να ανατρέξουμε στα 1991, ανακρίνοντας την ιστορία;
Τίποτε δεν είναι σαν τότε. Αν κάποτε ανατρέχουμε σ’ αυτήν, είναι μια ανάγκη των παλιών, να ανατρέξουμε στα παλιά. Όπως είπε και ο ποιητής “αξίζει που υπήρξαμε για να συναντηθούμε”.

Το μέλλον του ΚΖ θα προκύψει αβίαστα από τη διάθεση για συνεργασία και από τη διάσταση, που θα έχει στον καθένα μας η επιθυμία για συντροφική δράση.
Τίποτε δεν μπορούμε Μόνοι. Ο μεγάλος πόλεμος με τα πάθη μας θα κερδηθεί μόνο με την συνεργασία μεταξύ μας. Μπορεί το παρελθόν των παλιών οροθετικών να μην είναι κοινό με αυτό των νεώτερων, μέλλον όμως χωρίς συντροφική φυσιογνωμία, θα είναι για όλους θολό ή αδιόρατο.
Είναι παρήγορο, ότι το όραμα του Ιδρυτή του ΚΖ, Frank  Olcvary, συνεχώς επικαιροποιείται. Το απέδειξε η πορεία του, μέσα από τις απαιτήσεις των καιρών και τη δράση του ανθρώπινου δυναμικού του, ώστε αυτό να αναδεικνύεται από κέντρο δράσης σε πραγματικό κέντρο ζωής.

Καλούμε τους Νέους  μας να ενστερνισθούν το νόημα αυτής της αγκαλιάς των ανθρώπων. Καλούμε επίσης και τις ΜΚΟ, που αντικειμενικά και ιδεολογικά κινούνται στον χώρο, να δίνουμε μαζί τις μάχες, Εθελοντές όλοι, του έργου ανάδειξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το ΚΖ δεν είχε ούτε  θα έχει καμμία απαίτηση να προεδρεύει σε διαδικασίες διαχείρισης ενός κοινόχρηστου πολιτισμού της Κοινωνίας των Πολιτών. Δρα όμως και συμμετέχει στο κτίσιμο του.

Αθήνα, Ιανουάριος 2016

Τα Μέλη του Δ.Σ.

Λ. Βακερλής

Σ. Παναγιώτου

Δ. Κουτσούκης

Α. Μανιάτη

Π. Χριστοδουλίδης