Τι σημαίνει η κόκκινη κορδέλα;

hiv-aids-ribbon-ip2tlrbg

Η κόκκινη κορδέλα είναι το διεθνές σύμβολο της επίγνωσης και της επαγρύπνησης για το AIDS. Δημιουργήθηκε τo 1991 από τη Visual AIDS – μια φιλανθρωπική ομάδα καλλιτεχνών με σκοπό να τιμήσουν φίλους και συνεργάτες που είχαν πεθάνει ή πέθαιναν από AIDS.

Η κόκκινη κορδέλα συμβολίζει:

  • Προσοχή και Ανησυχία: φοριέται από αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καταδεικνύοντας την προσοχή και ανησυχία τους για τον HIV και το AIDS, για όσους ζουν με τον HIV, για όσους νοσούν, για όσους έχουν πεθάνει, για όσους φροντίζουν και υποστηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί άμεσα.
  • Ελπίδα: πως η αναζήτηση ενός εμβολίου και μιας θεραπείας που θα σταματήσει τον πόνο θα είναι επιτυχής και η ποιότητα ζωής όσων ζουν με τον HIV και το AIDS θα βελτιώνεται.
  • Υποστήριξη: προσφέρει συμβολική υποστήριξη για όσους ζουν με το HIV και το AIDS, για τη συνεχή εκπαίδευση όσων δεν έχουν μολυνθεί, για τις μέγιστες προσπάθειες να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές, θεραπεία και εμβόλια, και για όσους έχουν χάσει φίλους, συγγενείς, συντρόφους από το AIDS.

Αλλά οι κόκκινες κορδέλες δεν είναι αρκετές. Η κόκκινη κορδέλα είναι ένα χρήσιμο σύμβολο μόνο όταν μακροπρόθεσμα συνδέεται με λέξεις και πράξεις που κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Αν σας προσφέρουν μια κόκκινη κορδέλα, καλείστε να την πάρετε και να τη φορέσετε ως φόρο τιμής στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με  ή έχουν επηρεαστεί από τον HIV και το AIDS παγκοσμίως. Όλοι μπορούν να φορούν την κόκκινη κορδέλα. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι HIV οροθετικός ή να ζεις με το AIDS για να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τα θέματα σχετικά με το hiv και το AIDS.

Δεν υπάρχει επίσημη κόκκινη κορδέλα. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας.

Το να φοράμε την κόκκινη κορδέλα είναι ένα πρώτο βήμα στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS.

Μπορεί να φοριέται οποιαδήποτε μέρα του έτους, και ειδικά την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε κάτι περισσότερο.