Στις 15/11 συνεχίστηκε η δίκη των οροθετικών γυναικών, με απόντα τον ένα από τους δύο βασικούς μάρτυρες κατηγορίας

Την περασμένη Τρίτη στο ακροατήριο του Δ’ Τριμελούς συνεχίστηκε η δίκη για τις 8 από τις 32 διωκόμενες οροθετικές γυναίκες επί εποχής Λοβέρδου-Χρυσοχοϊδη. Αρχικά, κατηγορούμενες σ’ αυτήν την δίκη ήταν 11, ωστόσο, οι 3 έχουν φύγει από τη ζωή.

Στο δικαστήριο, παρότι είχε κληθεί νομίμως και εμπροθέσμως, δεν προσήλθε ο ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ που τότε είχε προβεί στις εξαναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις και σε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, ανακοινώνοντας το ευαίσθητο δεδομένο υγείας των κατηγορουμένων στις αστυνομικές αρχές.

Ως μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο αστυνομικός Δημήτριος Μανάτος, ο οποίος μετά από ερωτήσεις του κ. Εισαγγελέως, των δικαστών και των συνηγόρων υπεράσπισης ομολόγησε ότι ο ίδιος δεν προέβη σε καμία σύλληψη, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι κατηγορούμενες όντως ασκούσαν πορνεία, όπως τους αποδίδεται και δη αν έρχονταν σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή με τρίτα πρόσωπα, καθώς και ότι τα αστυνομικά όργανα εκτελούσαν εντολές άνωθεν, μεταφέροντας τις κατηγορούμενες στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου υποβάλλονταν σε εξετάσεις για αντισώματα HIV από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. “Ψάχνανε να βρουν τις οροθετικές“, κατέθεσε ο μάρτυς, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς πολιτική απόφαση για ποινικοποίηση της οροθετικότητας, και συμπληρώνοντας “αυτό δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν“.

Μετά το στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων όπου προσκομίσθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης, εκτός άλλων, και όλα τα δελτία τύπου και οι ανακοινώσεις των φορέων του εσωτερικού και εξωτερικού, που είχαν άμεσα αντιδράσει εγγράφως στην πρωτοφανή παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και στην ποινικοποίηση της ασθένειας, το λόγο είχε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, δήλωσε ενώπιον της έδρας ότι ζητάει εκ μέρους του οργανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ δημόσια συγγνώμη για τις τότε ενέργειές του. Επιπλέον, κατέθεσε τα σχετικά με την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, δηλώνοντας “Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και ευαίσθητα δεδομένα υγείας δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων”.

Η δίκη διεκόπη για την επόμενη Δευτέρα, 21 του μηνός και ώρα 9 (κτίριο 13, αίθουσα 3) και θα συνεχιστεί με την εξέταση πληθώρας μαρτύρων υπεράσπισης και δη ιατρών, επαγγελματιών απασχολούμενων στον χώρο της τοξικοεξάρτησης και εκπροσώπων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που εξαρχής στάθηκαν στο πλευρό του συνόλου των κατηγορουμένων.