Ενημερωτική ομιλία με θέμα “HIV & Διεθνή Ταξίδια” παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ταξιδιωτική ιατρική: HIV και διεθνή ταξίδια, που πραγματοποιήθηκε για τους εθελοντές και τους επισκέπτες του Κέντρου Ζωής στη Θεσσαλονίκη, είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Μπισμπινά Γερακίνα και τη Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΠΚΜ) του Τμήματος Δημόσιας Υγείας κ. Σιδηροπούλου Μαρία.

Η εισηγήτρια της ομιλίας Ταξιδιωτική ιατρική: HIV και διεθνή ταξίδια, κ. Δαδάκου Γλυκερία, Ειδικός Γενικής Ιατρικής, Msc Δημόσιας Υγείας από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε σημαντικές ταξιδιωτικές οδηγίες που είναι απαραίτητο να ακολουθούνται από ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και όσους ζουν με τον HIV πριν από ένα ταξίδι εκτός Ε.Ε.

Συγκεκριμένα:

  • Απαραίτητος ο έγκαιρος προγραμματισμός του ταξιδιού, ο οποίος χωρίζεται σε 3 στάδια: Προετοιμασία (π.χ. εμβολιασμοί, ιατρικά πιστοποιητικά, ασφάλεια υγείας κλ.)| Κατά την διάρκεια του ταξιδιού (φαρμακείο ταξιδιού, οδηγίες ταξιδιωτικής συμπεριφοράς κλ.) | Επιστροφή (εξετάσεις, επικοινωνία με θεράπων ιατρό κλ.).
  • Η αναζήτηση εξατομικευμένης ταξιδιωτικής ιατρικής συμβουλευτικής για όσους ζουν με τον HIV συνίσταται να πραγματοποιείται έξι μήνες πριν την αναχώρηση.
  • Ιστοσελίδες που πρέπει να συμβουλεύονται όσοι ζουν με τον HIV πριν τον σχεδιασμό μακρινού ταξιδιού: http://www.hivtravel.org/ | http://www.hivrestrictions.org/ | http://www.aidsmap.com/
  • Όταν μεταφέρεται φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνοδεύεται από συνταγή ιατρού γραμμένη στην αγγλική γλώσσα. Όσο αφορά την αντιρετροϊκή αγωγή δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται η διάγνωση, αλλά αρκεί η αναφορά σε χρόνιο νόσημα ή σε διάγνωση ανοσοκαταστολής, η οποία αφορά πολλά άλλα νοσήματα.

Tο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, της Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο αρμόδιος φορέας παροχής εξατομικευμένης συμβουλευτικής ταξιδιωτικής ιατρικής, λαμβάνοντας την κατάσταση της υγείας του ταξιδιώτη, τον προορισμό του αλλά και την χρονική περίοδο που πρόκειται να ταξιδέψει. Επιπλέον παρέχει το Ιατρικό Πιστοποιητικό ταξιδιώτη, το Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμών και αντιστοίχως την αιτιολογημένη Βεβαίωση Μη Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, ενώ χορηγεί και τα απαραίτητα εμβόλια.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε: http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=17&at=2&g=457