Ένα σχόλιο από το Κέντρο Ζωής για τον σεξισμό της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή τον σάλο γύρω από τα πρόσφατα γεγονότα στην εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα»

ΛΙΑΓΚΑΣ

Ούτε άτυχη ούτε στιγμή

Ένα σχόλιο για τον σεξισμό της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή τον σάλο γύρω από τα πρόσφατα γεγονότα στην εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα»

Κέντρο Ζωής, Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την υποστήριξη ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας

 

«Ήταν μια άτυχη στιγμή» επαναλαμβάνουν δημόσια ο κ. Γιώργος Λιάγκας και οι συμπαρουσιαστές/ριες της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», ύστερα από τον σάλο που – δικαίως και ευτυχώς – προκλήθηκε γύρω από την ανεκδιήγητη διακωμώδηση στον τηλεοπτικό αέρα περιστατικού σεξουαλικής βίας με θύμα 20χρονη φοιτήτρια σε βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. Πέρα όμως από τη ρηχότητα και την ελαφρόνοια των πρωταγωνιστών του εν λόγω επεισοδίου και την ευτέλεια του τηλεοπτικού τους προϊόντος, πέρα από τον κανιβαλισμό και την κατάλυση ακόμη και της στοιχειώδους ανθρώπινης ευαισθησίας για χάρη της φθηνής τηλεθέασης, το συγκεκριμένο γεγονός έχει και μια ευρύτερη, κοινωνική διάσταση, η οποία το καθιστά ούτε «τυχαίο» ούτε «στιγμιαίο».

Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε μια πράξη σεξουαλικής βίας προς μια νεαρή γυναίκα και η αβασάνιστη προσπέραση του άνδρα – θύτη ως ενός γραφικού τρελού που «ήθελε να εκτονωθεί» δε θα μπορούσε να συμβεί τόσο εύκολα και ανέμελα, παρά σε μια βαθιά σεξιστική κοινωνία, που επιδεικνύει μια γενικότερη ανοχή προς ποικίλες μορφές διάκρισης και βίας κατά των γυναικών. Η Ελλάδα, εξάλλου, κατέχει τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων (https://eige.europa.eu/gender-equality-index/2019/EL), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, ενώ το 19% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν δεχθεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από σύντροφό τους (https://eige.europa.eu/rdc/eige-publications/data-collection-intimate-partner-violence-police-and-justice-sectors-greece).

Ο σεξισμός στην Ελλάδα είναι διάχυτος όχι μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στην καθημερινή μας ζωή: στις κοινωνικές μας σχέσεις, στους χώρους εργασίας, στις οικογένειες, στα σχολεία, ακόμη και στην ίδια μας τη γλώσσα. Τα στερεότυπα της γυναίκας ως αντικείμενο του σεξουαλικού πόθου και του «μάτσο» άντρα, της παθητικής θηλυκότητας και της ηγεμονικής αρρενωπότητας, είναι σε τέτοιον βαθμό διαδεδομένα στη ζωή μας και ενσωματωμένα στη σκέψη και τη συμπεριφορά μας, που τα αναγνωρίζουμε και αντιδρούμε σε αυτά μόνο στις πιο ακραίες και χυδαίες τους εκδοχές, όπως αυτή της εκπομπής του κ. Λιάγκα.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο κόσμος και οι αρμόδιοι φορείς αντέδρασαν δυναμικά στο εν λόγω περιστατικό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ας προβληματιστούμε όλοι και όλες για τον υπόγειο σεξισμό που μας διαποτίζει ως κοινωνία και ως άτομα, ως φίλους/ες και συντρόφους, ως δασκάλους/ες και γονείς. Και για τον κ. Λιάγκα και τους/τις συμπαρουσιαστές/ριες του, εάν η συγνώμη τους είναι ειλικρινής και ώριμη, ορίστε η ευκαιρία να αποβάλουν τα σεξιστικά στερεότυπα από την εκπομπή τους και να προάγουν έμπρακτα την ισοτιμία των γυναικών.