Δελτίο Τύπου ημερίδας “Γυναίκα και HIV – Εξελίξεις και προκλήσεις”

Το Κέντρο Ζωής, στο πλαίσιο του προγράμματος ενδυνάμωσης των οροθετικών γυναικών, πραγματοποίησε ημερίδα την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, με θέμα «Γυναίκα και HIV, Εξελίξεις και Προκλήσεις».
Στην ημερίδα αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα όπως η ευαλωτότητα των γυναικών στη μόλυνση από τον ιό HIV λόγω βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων αλλά και η δυσκολία των οροθετικών γυναικών να δεχτούν την οροθετικότητά τους και να ζητήσουν υποστήριξη λόγω του φόβου στιγματισμού τους. Παράλληλα, ωστόσο, δόθηκαν ιδιαιτέρως θετικά μηνύματα όπως το γεγονός ότι πάνω από 20 οροθετικές γυναίκες το 2013 έφεραν στον κόσμο υγιή παιδιά υπό την παρακολούθηση των θεράποντων ιατρών τους.
Το συντονισμό της Ημερίδας είχαν η κα Μ. Χίνη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο κ. Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ζωής. Η κα Χίνη άνοιξε τον κύκλο των εισηγήσεων παρουσιάζοντας την ιατρική προσέγγιση της HIV λοίμωξης στις γυναίκες. Στη συνέχεια, η Ψυχολόγος του Κέντρου Ζωής, κα Μαρία Κουλεντιανού, παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Γυναικών “SHE” και την προσπάθεια υλοποίησής του στη χώρα μας. Η κα Βασιλεία Κοντέ, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος του Γραφείου HIV λοίμωξης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, παρουσίασε επιδημιολογικά δεδομένα και παρεμβάσεις για την πρόληψη της κάθετης μετάδοσης. Ο κ. Παναγιώτης Δαμάσκος, Κοινωνιολόγος Υγείας του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ανέπτυξε τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναίκα και σχετίζονται με την HIV Λοίμωξη. Το τελευταίο θέμα του κύκλου ενημέρωσης ανέπτυξε ο Ψυχολόγος της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, κ. Νίκος Πιτσούνης, ο οποίος ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν ψυχολογικά τις γυναίκες με HIV λοίμωξη. Η διοργάνωση έγινε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας ΒRISTOL- MYERS SQUIBB.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση υποστήριξης από το Κέντρο Ζωής αλλά και για τις επερχόμενες ενημερωτικές ημερίδες του Συλλόγου παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 210 7257617.

Βρείτε το δελτίο τύπου της ημερίδας σε μορφή pdf εδώ: Δελτίο Τύπου Ημερίδας “Γυναίκα και HIV”