ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εθελοντισμός

Το Κέντρο Ζωής βρίσκεται σε μία συνεχή αναζήτηση εθελοντών και γι’ αυτό το λόγο πολλοί ενδιαφερόμενοι εκπλήσσονται, όταν μαθαίνουν πως γίνεται επιλογή εθελοντών μέσω αιτήσεων και προσωπικών συνεντεύξεων. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να γίνει εθελοντής πέρα από τη διάθεση να προσφέρει;

Ο Εθελοντισμός στην πραγματικότητα είναι μια σύνθετη έννοια. Προϋποθέτει: αγάπη, ανθρωπιά και ανάγκη για προσφορά από μένα και σένα σε κείνους που τη χρειάζονται. Φτάνει όμως αυτό;

Ένα σημαντικό ζήτημα στην εθελοντική προσφορά είναι η συνέπεια: η συνέπεια προς τον άλλο αλλά και προς τον εαυτό!

Ο εθελοντισμός δεν πηγάζει ούτε από υποχρέωση ούτε από καταναγκασμό. Στηρίζεται απλά και μόνο στην επιθυμία που έχει το άτομο να προσφέρει. Επειδή ακριβώς η μόνη κινητήρια δύναμη του εθελοντισμού είναι το προσωπικό ΘΕΛΩ του εθελοντή, η συνειδητή επιλογή και η συνέπεια ως προς τις ανειλημμένες ευθύνες αποτελούν τα πλέον σημαντικά προτερήματα ενός καλού εθελοντή.

Εάν ο εθελοντής/ρια δεν κυριαρχείται από αίσθημα υπευθυνότητας και συνέπειας, ο εθελοντισμός κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια εγωκεντρική πράξη «προσφοράς» που στόχο έχει να ικανοποιήσει την «ανάγκη προσφοράς» που νιώθει κατά καιρούς ο εθελοντής/ρια για λόγους προσωπικής και εγωιστικής μόνο ικανοποίησης. Αυτό φυσικά απέχει κατά πολύ από το γνήσιο πνεύμα του εθελοντισμού.

Στόχος της εθελοντικής εργασίας είναι η υποστήριξη του ατόμου για την κινητοποίηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ικανοτήτων που διαθέτει.

Κάθε άνθρωπος άσχετα από τη σωματική, κοινωνική ή οικονομική του κατάσταση, διαθέτει πάμπολλές σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ικανότητες για μια ζωή γεμάτη δημιουργικότητα, χαρά και απόλαυση, με άλλα λόγια, μια ζωή γεμάτη εσωτερική ικανοποίηση. Πέραν τούτου, όμως, το άτομο κατέχει και την εγγενή δυνατότητα και τάση να αναπτύξει όλες τις ικανότητές του.
Χρειάζεται επίσης να κατανοήσουμε ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα, λόγω αντικειμενικών συγκυριών, μπορεί σε κάποια περίοδο της ζωής του να καταστεί «ανήμπορο» και «ασθενές» σε σωματικό, κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο. Όσο όμως «ασθενές» κι αν τυχαίνει να είναι το άτομο, αυτή η έκπτωση αφορά μονάχα ένα μέρος των λειτουργιών και δεξιοτήτων του, κι επομένως το άτομο δεν παύει να διατηρεί, εν δυνάμει, όλες τις προαναφερθείσες ικανότητές του.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στην περίπτωση της εθελοντικής υπηρεσίας είναι να υποστηρίξουμε το άτομο να κινητοποιήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες και ικανότητές του, ή ακόμη και να τις αντιληφθεί πρώτα, αν χρειάζεται. Έχοντας αυτό ως στόχο, θα πρέπει να τονώσουμε την αυτοαποδοχή του και την αυτοεκτίμησή του, να συν-πράξουμε έτσι ώστε να επιλυθούν τυχόν οικονομικές, κοινωνικές ή σωματικές αντιξοότητες που μπορεί να ακινητοποιήσουν το άτομο.

Υποστηρίζω, όμως, δεν σημαίνει ούτε αντικαθιστώ ούτε υποκαθιστώ το άτομο ή κάποιες λειτουργίες του. Αντιθέτως, υποστηρίζω σημαίνει παραστέκομαι στο άτομο, το ενθαρρύνω, του προτείνω, σκέφτομαι μαζί του και το διευκολύνω να παρακάμψει τα εμπόδια που το αναχαιτίζουν. Επίσης, σημαίνει πως προσπαθώ να βρω τρόπους και οδούς που θα κινητοποιήσουν το δυναμικό του και τις εν δυνάμει ικανότητές του, μέσα από μια σχέση ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού που θα πρέπει να καλλιεργηθεί.

Εκπαίδευση εθελοντών

Στην προσπάθειά του να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από το HIV ή/και το AIDS, το Κέντρο Ζωής οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, των οποίων η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές.

Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο πραγματοποιείται συνήθως δύο φορές το χρόνο (ανάλογα τις ανάγκες του Κέντρου) και ολοκληρώνεται σε δύο σαββατοκύριακα συν ένα ακόμη Σάββατο (συνολικά 36 ώρες), επιτρέποντας σε όλους τους εθελοντές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από το θέμα με το οποίο πρόκειται να ασχοληθούν. Οι γνώσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • την ιδεολογία και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Ζωής,
  • γενικά ιατρικά στοιχεία για τον ιό HIV και το AIDS,
  • θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και ψυχοκοινωνικής αντιμετώπισης του AIDS, όπως επίσης και εμπειρικές ασκήσεις που δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν να εργάζονται ως ομάδα.

Από το ξεκίνημα του Κέντρου, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται τα εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχώς αλλάζει και βελτιώνεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου αλλά και τις αλλαγές στο βίωμα της οροθετικότητας. Η βασική μορφή της εκπαίδευσης παραμένει πάντα η ίδια, αφού παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία στον εθελοντή που θέλει να προσφέρει έργο. Τελειώνοντας το σεμινάριο οι εθελοντές εντάσσονται σε τομείς δραστηριοτήτων όπως:

  • διοργάνωση εκδηλώσεων
  • συντακτική ομάδα Blog
  • ενημέρωση πληθυσμού
  • κέντρο ημέρας
  • επισκέψεις σε νοσοκομεία, σπίτια
  • internet site
  • info center

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την επόμενη εκπαίδευση εθελοντών μπορείτε να απευθύνεστε στηv Υπεύθυνη Ψυχολογικής Υπηρεσίας και Εθελοντικών Υπηρεσιών Μαρία Κουλεντιανού: Δευτέρα και Τετάρτη 13.00-21.00 και Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-17.00.

Τηλέφωνο: 210 7257617 & 210 7233848
Ε-mail: [email protected]