• el
  • en
Αθήνα: 210 7257617 210 7233848
Θεσσαλονίκη: 2310 237040

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1991

Νοέμβριος: Ίδρυση του Κέντρου Ζωής και Έμπνευσης από τον Frank V. Olcvary. Τον Ιούνιο του 2008 μετονομάστηκε απλά σε Κέντρο Ζωής.

1992

Ιανουάριος: Οργανώνεται η πρώτη HIV/AIDS ομάδα υποστήριξης, υπό την επίβλεψη ψυχολόγων. Αργότερα, μετονομάστηκαν σε ομάδες «Αυτοστήριξης» και από τότε πάνω από 40 τέτοιες ομάδες οροθετικών λαμβάνουν χώρο στο Κέντρο Ζωής, και πάνω από 500 οροθετικά άτομα τις παρακολουθούν.

Φεβρουάριος: Οργανώνεται από τον Frank V. Olvary και την ψυχολόγο Maria Wasielewski το πρώτο σεμινάριο εθελοντών. Από τότε 2 τέτοια σεμινάρια κάθε χρόνο διοργανώνονται και εκατοντάδες οι εθελοντές –οροθετικοί και μη –τα παρακολουθούν.

Μάρτιος: Γίνεται η πρώτη επίσημη ενημέρωση πληθυσμού από την ομάδα εθελοντών ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής, με τρεις επισκέψεις στο American Community School. Έτσι ξεκίνησε μια σειρά χιλιάδων ενημερώσεων σε επαγγελματικούς χώρους (εταιρίες), ιδιωτικές σχολές και οπουδήποτε συγκεντρώνεται πληθυσμός. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Σχολή Βακαλό, ΙΕΚ Ακμή, ΙΕΚ Χαλανδρίου, Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, Κέντρο Νεότητας Νέας Κηφισιάς, Δήμος Χαϊδαρίου, ΚΕΘΕΑ –Διάβαση, ΤΕΙ Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Ταύρου, Σωματείο Εκδιδόμενων Γυναικών, Ίδρυμα Κωφών & Βαρήκοων, ΣΒΙΕ –IST Studies, New York College, Κολέγιο TASIS, ACS College, Deree College, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κ. α.

Νοέμβριος: Το Κέντρο Ζωής είναι η μόνη και η πρώτη οργανωμένη ομάδα που έκανε πορεία με κεριά στο Ζάππειο και στο Σύνταγμα, την 1η Δεκεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Οι Πορείες με τα κεριά –πορείες διαμαρτυρίας και μνήμης όλων όσων άδικα έφυγαν εκείνα τα χρόνια –συνεχίστηκαν από το Κέντρο Ζωής καθ’ όλη την δεκαετία του ’90.

1993

Ιανουάριος: Ξεκινούν τα Δείπνα της Κυριακής. Κάθε Κυριακή προσφέρεται δείπνο στα μέλη της ομάδας στήριξης HIV/AIDS. Φεβρουάριος: Δίδεται η πρώτη θεατρική παράσταση από τον Γιάννη Θιάκο και τον Θίασο 93, με το έργο ‘‘Ένα Όχι ή ένα Ναι’’, όπου τα έσοδα πηγαίνουν για τους σκοπούς του Κέντρου Ζωής. Από τότε δεκάδες παραστάσεις συνδιοργανώνονται με το Κέντρο Ζωής για αυτό τον σκοπό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παραστάσεις: ‘‘Το Αβγό’’ Ν. Τσακίρογλου & Χ. Διαβάτη (Δεκ. 1995), ‘‘Γυναίκες με παραισθήσεις’’ Ν. Τσακίρογλου & Χ. Διαβάτη (Δεκ. 1996), ‘‘Μπαμπάδες με ρούμι’’ Στ. Φασουλή (Απρ. 1997), ‘‘Ο επιθεωρητής έρχεται’’ Ν. Τσακίρογλου & Χ. Διαβάτη (Μαρτ. 1999), ‘‘Παθιασμένη γυναίκα’’ Ν. Τσακίρογλου & Χ. Διαβάτη (Μαρτ. 2000), ‘‘Εξ επαφής’’ Στ. Φασουλή (Μαρτ. 2001), ’’Αρχιμάστορας Σόλνες’’ Ν. Τσακίρογλου & Χ. Διαβάτη (Μαρτ 2001), ‘‘Εκτός ελέγχου όλα’’ Β. Τσιβιλίκας & Κ. Κωνσταντίνου (Δεκ. 2002), ‘‘Ο Έβρος απέναντι’’ Ρέππα, Παπαθανασίου (Μαρτ. 2002), ‘‘Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη’’ (Απρ. 2003) κ. α.

1994

Kατασκευάζεται ο Ξενώνας του Κέντρου Ζωής και αρχικά φιλοξενεί δυο άπορους οροθετικούς. Απρίλιος: Το πρώτο Bazaar στο χώρο του Κέντρου Ζωής, με παράλληλες εκδηλώσεις όπως graffiti και άλλα happenings. Οι καλλιτέχνες: Α. Πρωτοψάλτη, Κ. Δανδουλάκη, Π, Φυσσούν και Γ. Φέρτης ήταν οι πρώτοι που με την παρουσία τους ενίσχυσαν το Bazaar μας. Από τότε και σε όλα τα μετέπειτα Bazaar μας υπήρχαν πολλοί του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου που τα ενίσχυσαν με την παρουσία τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Νατάσσα Παζαΐτη- Καραμανλή, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Νικ. Κακλαμάνης, Ζωή Λάσκαρη, Πέμη Ζούνη, Κων. Μαρκουλάκης, Χρ. Παπακαλιάτης, Μαρ. Καβογιάννη, Β. Σταυροπούλου, Μ. Λεκάκη, Καλομοίρα, Γ. Σπαλιάρας, Ε. Κουντουρά, Γ. Καπουτζίδης, Αρ. Αγγέλου, Αγγ. Λάμπρου, Σπ. Μπιμπίλας, το συγκρότημα ‘‘Εκείνος Και Εκείνος’’ κ. ά.

Σεπτέμβριος: Έχουμε την πρώτη συμμετοχή μας σε διεθνές συνέδριο. Στην Γερμανία στις 26 – 29 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο ‘‘AIDS –The Behavioral Approach’’ η ψυχολόγος του Κέντρου Ζωής Μαρία Μπόμπου παρουσίασε την εργασία ‘‘The development & the Buddy system in Greece, The first two years’’. Από τότε εκατοντάδες οι συμμετοχές μας σε Ευρωπαϊκά –Παγκόσμια και Ελληνικά συνεδρία και ημερίδες.

Νοέμβριος: Κυκλοφορεί το πρώτο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο ‘‘Θετική Φωνή’’. Το πρώτο περιοδικό μας είναι δίγλωσσο.

Δεκέμβριος: Παίρνουμε επίσημη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και γίνεται από την ομάδα ενημέρωσης, η πρώτη ενημέρωση σε σχολείο. Συγκεκριμένα στο 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Ακολούθησαν εκατοντάδες ενημερώσεις από το Κέντρο Ζωής σε σχολεία δευτεροβάθμιας, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε ΤΕΙ και Νυχτερινά Λύκεια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα: 1ο Λύκειο Βύρωνα, 1ο Λύκειο Δραπετσώνας, 1ο Λύκειο Καλάμου, 3ο Λύκειο Φαλήρου, 1ο Λύκειο Βριλησσίων, 6ο & 8ο Λύκειο Περιστερίου, 8ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 2ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, 4ο Γυμνάσιο Αργυρουπόλεως, 1ο Λύκειο Ηλιουπόλεως, Γυμνάσιο Ζηρίδη –Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Νυχτερινό Λύκειο Λειβαδιάς, Σιβιτανείδιο Τεχνικό Λύκειο (17 τμήματα), ΤΕΙ Ζωγράφου (16 τμήματα), ΤΕΛ Κολωνού (19 τμήματα), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής. κ. ά.

1995

Μάρτιος: Ξεκινά το Café Positive στο χώρο του Κέντρου Ζωής, για συναντήσεις οροθετικών. Την ίδια περίοδο,  πρώτοι τοποθετούμε σε κεντρική πλατεία στο Θησείο και το παρουσιάζουμε στον τύπο, μηχάνημα ανταλλαγής συριγγών για τον περιορισμό της μόλυνσης από τον ιό σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Ιούλιος: Πρώτο ταξίδι ενημέρωσης με ιστιοπλοϊκό. Στα πλαίσια της καμπάνιας ‘‘Ευρώπη κατά του AIDS’’, εθελοντές του Κέντρου Ζωής διανέμουν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στα νησιά και στα παράλια του Αργοσαρωνικού.

Δεκέμβριος: Εγκαινιάζεται την 1η Δεκέμβρη το Κέντρο Ημέρας από τον Γ.Γ. Νέας Γενιάς Παναγιώτη Τσιλιγκαρίδη. Υπεύθυνοι χώρου είναι αρχικά δυο ψυχολόγοι η Χριστίνα Αϊδίνη και η Maria Wasielewski. Πρόκειται για τον μοναδικό -ακόμα και σήμερα -χώρο στην Ελλάδα για τις συναντήσεις των οροθετικών με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Λειτουργεί από τότε κάθε Δευτέρα και κάθε Τέταρτη απόγευμα.

1996

Απρίλιος: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ανανεωμένου περιοδικού του Κέντρου Ζωής ‘‘POSITHIV’’. Αυτό το περιοδικό κυκλοφόρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1999 με 15 τεύχη.

Μάιος: Τριήμερο ενημερωτικό ‘‘Ταξίδι ζωής’’ οροθετικών με δυο φουσκωτά σκάφη, στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο. Σκοπός του ταξιδιού η ενημέρωση αλλά και η απόδειξη ότι μπορούν οι οροθετικοί να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο δύσκολο ταξίδι.

Ιούνιος: Διοργάνωση συζήτησης για το AIDS και τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην ΕΣΗΕΑ.

Ιούλιος: Τριήμερες διαμαρτυρίες στην βίλα Δρακοπούλου, όπου οι κάτοικοι αντιτίθετο στην δημιουργία οδοντιατρείου για οροθετικούς στην περιοχή τους.

Σεπτέμβριος: Σύσταση της πρώτης ομάδας οροθετικών στην Ελλάδα, από οροθετικά μέλη του Κέντρου Ζωής, με το όνομα ‘‘Ομάδα Παρόντων’’. Η ομάδα είχε δράση μέσα από το χώρο του Κέντρου Ζωής έως το 1999. Έκανε πολλές διαμαρτυρίες, καταγγελίες και παρεμβάσεις σε κοινωνικά και ιατρικά θέματα. Η πρώτη δράση της ήταν τον ίδιο μήνα συμμετέχοντας με το τότε ΚΕΕΛ σε εκστρατεία ενημέρωσης στο Αργοσαρωνικό. Με ένα ιστιοπλοϊκό και ένα καταμαράν έκαναν ενημέρωση και διανομή εντύπου υλικού και προφυλακτικών στους κατοίκους των νησιών: Πόρος – Γαλατάς, Ύδρα, Αίγινα.

Νοέμβριος: Συνεργασία με το Δήμο Αγ. Βαρβάρας και πραγματοποίηση ενημερώσεων σε κοινότητες τσιγγάνων.

Δεκέμβριος: Διοργάνωση με άλλες ΜΗΚΥΟ της πιο μεγάλης πορείας για την 1η Δεκεμβρίου. Πολλές οι δράσεις στο Πεδίον του Άρεως: graffiti, patchwork, παντομίμα και τέλος πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

1997

Μάρτιος: Η ‘‘Ομάδα Παρόντων’’ συμμετέχει στο Καρναβάλι του Δήμου Ταύρου, όπου μοιράζει προφυλακτικά στο κοινό.

Απρίλιος: Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τα μέλη της ‘‘Ομάδα Παρόντων’’.

Ιούνιος: Δέκα οροθετικοί του Κέντρου Ζωής ταξιδεύουν στο Αιγαίο με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Ξεκινούν από την Ρόδο για τον Πειραιά, και για δέκα μέρες επισκέπτονται δέκα διαφορετικά νησιά (Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Πάτμο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Κύθνο). Διοργανώνουν ομιλίες για το AIDS, συνεντεύξεις σε τοπικά Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, και μοιράζουν έντυπο υλικό και προφυλακτικά σε ντόπιους και τουρίστες.

Σεπτέμβριος: Το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, υλοποιεί το πρόγραμμα «Στάσεις, Γνώσεις, Συμπεριφορές σχετικά με την HIV λοίμωξη των Ελλήνων Τσιγγάνων», σε μια προσπάθεια προώθησης της ενημέρωσης και πρόληψης σε μια πληθυσμιακή ομάδα με μειωμένη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

1998

Ιούνιος: Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης με ιστιοπλοϊκό στον Αργοσαρωνικό. Επισκεφτήκαμε τα νησιά Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες και το Ναύπλιο. Οροθετικοί και εθελοντές του Κέντρου Ζωής μοίρασαν για μια ακόμα φορά, έντυπα και προφυλακτικά.

1999

Ιανουάριος: Με πρωτοβουλία του Κέντρου Ζωής οργανώνεται πρόγραμμα αρωγής και φροντίδας προς τους οροθετικούς κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού.

Φεβρουάριος: Διοργανώνεται πάρτυ για τα οροθετικά παιδιά του νοσοκομείου Παίδων ‘‘Αγ. Σοφία’’.

2000

Ιανουάριος: Διοργάνωση Ημερίδας στο Ξενοδοχείο Holiday Inn με θέμα: ‘‘AIDS θεραπεία, περίθαλψη & κοινωνικές παροχές’’.

Απρίλιος: Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί πλέον δυο απογεύματα Δευτέρες και Τετάρτες 6-10μμ. Δυο ‘‘Ομάδες Αυτοστήριξης’’ οργανώνονται κάθε χρόνο. Πρόκειται για κλειστές ομάδες Οροθετικών μοναδικές –ακόμα και σήμερα –στο ελληνικό χώρο. Ενώ το κομμάτι της ενημέρωσης των οροθετικών καλύπτεται από πλήθος ομιλιών γιατρών –λοιμωξιολόγων αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων –που γίνονται στον χώρο του Κέντρου Ημέρας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι γιατροί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας– οι περισσότεροι με πάνω από δυο παρουσιάσεις: Μ. Λαζανάς, Β. Παπαρίζος. Γ. Χρύσος, Ν. Μαγκαφάς, Ουρ. Γεωργίου, Β. Κιοσσές, Χρ. Μπότση, Μήνα Ψυχογυιού, Γ.  Πανταζόπουλος, Ι. Σ. Ελευσινιώτης, Ουρ. Νικ. Γαλίτη, Κ. Ρόκκας & Χρ. Χουσιάδα κ. ά.

Σεπτέμβριος: Εντατικοποίηση συμμετοχής μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα: NACC (AIDS Fonts) AIDES, APRAe, Eurosupport III & CHANGE II, Sea –Horse.

Οκτώβριος: Έκθεση σκίτσων οροθετικών στο χώρο του Κέντρου Ζωής, σε συνεργασία με ιδιωτικό ΚΕΚ.

Νοέμβριος: Κυκλοφορεί το νέο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο ‘‘Συνάνθρωπος’’. Μέχρι τον Μάιο του 2009 εκδόθηκαν 26 τεύχη του περιοδικού.

Δεκέμβριος: Στο Bazaar της 1η Δεκεμβρίου τιμάμε τον επιχειρηματία κ. Λάκη Γαβαλά ως τον άνθρωπο που μας ενίσχυε με τις περισσότερες προσφορές σε είδη του Bazaar.

2001

Μάρτιος: Διοργάνωση Ημερίδας στο ξενοδοχείο Holiday Inn με τίτλο ‘‘Γυναίκα –Παιδί –Οροθετικότητα’’.

Ιούνιος: Συμμετοχή του Κέντρου Ζωής, στην πρώτη σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη για το AIDS, Σεπτέμβριος: Διοργανώθηκε το πρόγραμμα ενημέρωσης των κατοίκων των Ελληνικών νησιών. Στόχος του προγράμματος οι εθελοντές της ομάδα ενημέρωσης να συνοδεύουν τους οροθετικούς στις εκάστοτε διακοπές τους, να επισκέπτονται τα νοσοκομεία των νησιών, όλα τα αγροτικά ιατρεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να ενημερώνουν τους παράγοντες και να μοιράζουν έντυπα και προφυλακτικά σε ντόπιους και τουρίστες, σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και το λιμάνι του νησιού. Τα επόμενα χρόνια τέτοιες ενημερώσεις έγιναν στα νησιά: Μυτιλήνη, Κρήτη (Χανιά), Σαντορίνη, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Νάξο, Κεφαλλονιά Ιθάκη.

2002

Φεβρουάριος: Διοργάνωση από το Κέντρο Ζωής του 2ου Συνεδρίου CHANGE στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (14,15 &16/Φεβρουαρίου). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CHANGE II και είχε τίτλο ‘‘Facing Enlargement together’’. Στο Συνέδριο παρέστησαν αντιπρόσωποι από 16 Ευρωπαϊκές χώρες και όλα τα μέλη του CHANGE (Συνασπισμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Ευρώπης κατά του HIV/AIDS).

Νοέμβριος: Εγκαινιάζεται το Info Center μια νέα υπηρεσία του Κέντρου Ημέρας που προσφέρει πρόσβαση και εκμάθηση Η/Υ και Internet με την καθοδήγηση ενός υπεύθυνου εθελοντή.

2003

Μάιος: Τριήμερη εκδρομή –επίσκεψη της ‘‘Ομάδας Αυτοστήριξης’’ στις Βρυξέλλες και το ευρωκοινοβούλιο. Η ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα μας έκανε την πρόσκληση, ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τους ευρωβουλευτές κ. Τρακατέλη και κ. Χατζιδάκη.

Νοέμβριος: Με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ΓΣΕΕ οργανώσαμε την ημερίδα με τίτλο ‘‘Εργασία και Οροθετικότητα’’ στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (3/11/2003). Με έντονη την παρουσία όλου του πολιτικού φάσματος της χώρας και σωματείων εργοδοτών και εργαζομένων, αναπτύχτηκε σοβαρός προβληματισμός για την πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά για πρώτη φορά στον Εργασιακό χώρο.

Νοέμβριος: Στις 17 Νοεμβρίου το Κέντρο Ζωής παρέστη στην ετήσια συνέλευση της συνομοσπονδίας των ΜΚΟ Γαλλίας ως ο μόνος επίτιμος προσκεκλημένος. Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με την παρουσία του προέδρου κ. Ντεμπρέ, του υπουργού Υγείας της Γαλλίας και άλλων εκπροσώπων. Το Κέντρο Ζωής εκπροσώπησε ο Λ. Βακερλής.

Νοέμβριος: Στις 19 Νοεμβρίου γίνεται η βράβευση του Κέντρου Ζωής από την Κίνηση Πολιτών και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών σε ειδική τελετή στο Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής. Το βραβείο παρέδωσε στην τότε πρόεδρο του Κέντρου Ζωής Λέλα Μπόμπου, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

2004

Ιούλιος: Συμμετοχή του Κέντρου Ζωής στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ‘‘Ακτινεργία’’ της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL, υλοποιώντας στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε Αιτούντες Άσυλο. Το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πραγματοποίησε 14 επισκέψεις σε κέντρα κράτησης και σημεία εισόδου προσφύγων της χώρας, καταγράφοντας τα προβλήματα και προτείνοντας θεσμικές παρεμβάσεις ως προς την ιατρική περίθαλψη των αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007.

Δεκέμβριος: Συνεργασία με την ΜΚΟ “PRAKSIS’’ για κοινή δράση την 1η Δεκεμβρίου. Από αυτήν την χρονιά και για τα επόμενα χρόνια υπάρχει σημαντική παρουσία του Κέντρου Ζωής στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σε συνεργασία με την PRAKSIS.

2005

Ιούνιος: Πρώτη συμμετοχή μας στο 1ο ATHENS PRIDE. Για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πάντα δυνατή συμμετοχή στα Athen’s Pride και ενεργή παρουσία στην παρέλαση με δικό μας σύνθημα και πανό.

Σεπτέμβριος: Για δεύτερη φορά συνεργαζόμαστεμε τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υλοποιώντας το πρόγραμμα «Μαθαίνω, Γνωρίζω, Προφυλάσσομαι» στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήσαμε ενημερωτικό υλικό σε 7 γλώσσες αναφορικά με την πρόληψη του HIV και άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Το υλικό μας διανεμήθηκε σε κέντρα και φορείς στήριξης μεταναστών και προσφύγων, καθώς και σε οργανώσεις/ στέκια νέων.

2006

Ιούνιος: Στις 26 Ιουνίου έρχεται στην Ελλάδα η ηθοποιός Pamela Anderson, ως εκπρόσωπος του MAC AIDS FUND να παραδώσει επιταγή 30.000 ευρώ στο Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη που παρέχουμε σε άτομα με HIV/AIDS. Στο παρελθόν η εταιρεία ΜΑC μας είχε τιμήσει σε 2 ανάλογες εκδηλώσεις με την Άννα Βίσση και την Καίτη Γαρμπή, ενισχύοντας οικονομικά τις υπηρεσίες μας προς τους οροθετικούς.

2007

Μάρτιος: Οργάνωση της εκδήλωση ενημέρωσης στο ξενοδοχείο Hilton με τίτλο ‘’25 Χρόνια AIDS –Ιατρική, Ψυχολογική και Κοινωνική Διάσταση’’. Ομιλητές οι λοιμωξιολόγοι Π. Γαργαλιάνος και Γ. Χρύσος, η Ε. Ιωαννίδη Καπόλου Δρ. Κοινωνιολογίας και η Μ. Αθανασοπούλου κλινική ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Σταθμού.

Μάιος: Το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΔΙΟΝ ΕΠΕΚΑ υλοποίησαν το Έργο «Οροθετικοί –Κοινωνική ένταξη μέσω Κατάρτισης – Στήριξης και Προώθησης στην αγορά Εργασίας». Το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. ‘‘Απασχόληση Και Επαγγελματική Κατάρτιση’’, στο πλαίσιο του οποίου 15 οροθετικοί εκπαιδεύτηκαν ως Ελαιοχρωματιστές.

2008

Μάιος: Συμμετοχή του Κέντρου Ζωής με περίπτερο στο Athens Erotica, την 1η έκθεση ερωτισμού. Για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε σημαντική παρουσία σε αυτήν την έκθεση μοιράζοντας έντυπα, προφυλακτικά και κάνοντας ενημερώσεις.

Δεκέμβριος: Το μουσικό σχήμα του Κέντρου Ημέρας με το όνομα «Κόκκινες Ομπρέλες» κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Χριστουγεννιάτικο πάρτυ του Κέντρου Ημέρας στις 19 Δεκεμβρίου.

2009

Μάρτιος: Δημιουργείται από την ομάδα Ενημέρωσης το θεατρικό σκετσάκι που θα παρουσιάζεται αντί ενημερωτικής ομιλίας. Η πρώτη παρουσίαση αυτού του σκετς έγινε στον πολυχώρο Ιανό στις 31 Μαρτίου σε εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Στην εκδήλωση τραγούδησαν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τον Πάνο Μουζουράκη. Η θεατρική αυτή ομάδα της ενημέρωσης παρουσίασε ζωντανά το ίδιο σκετς στη 8η Ημερίδα Εθελοντισμού στο Θησείο στις 10 Οκτωβρίου, και στο Σύνταγμα στις εκδηλώσεις της 1η Δεκεμβρίου. Το ίδιο σκετς κινηματογράφησε η σκηνοθετική ομάδα The Hitscox και γίνεται η πρώτη επίσημη προβολή του στην Τεχνόπολη στην αίθουσα Φούρνοι στα πλαίσια φωτογραφικής έκθεσης για το AIDS των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μάιος: Ξεκίνησε το πρόγραμμα ‘‘Θετικοί στη Ζωή’’ με την υποστήριξη του MAC AIDS FUND, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-44 ετών, σε πρόσφυγες/μετανάστες και εργαζόμενους σε φορείς που εξυπηρετούν πρόσφυγες/μετανάστες. Η υλοποίηση του έγινε με 22 παρουσιάσεις και ομιλίες από την Ομάδα Ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής και με την έκδοση εντύπου σε 7 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Αραβικά, Αλβανικά. Φαρσί).

Σεπτέμβριος; Κυκλοφορεί το νέο πλήρες ανανεωμένο περιοδικό του Κέντρου Ζωής με τίτλο Positive.

Νοέμβριος: Διοργάνωση στο Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα τριημέρου εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Multitrab Production με τίτλο «3 μέρες που κρατάνε μια ζωή». Περιελάμβανε unplugged συναυλίες, DJ set από παραγωγούς του Best Radio & Εν Λευκώ, εικαστικά δρώμενα από το Athens Video Art Festival και το Bazaar μας. Στο Bazaar συμμετείχαν ως πωλητές οι ηθοποιοί της σειράς ‘‘Μίλα μου βρώμικα’’: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Κοψιδάς, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Βασιλική Κακοσαίου, οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής ‘‘Όμορφος κόσμος το πρωί’’: Νίκος Παπαδάκης, Δούκισσα Νομικού, Κατερίνα Καινούργιου, Μαρία Αραμπατζή και ο ηθοποιός Αντώνης Φραγκάκης. Την ίδια περίοδο εκδίδεται και το βασικό ενημερωτικό έντυπο του Κέντρου Ζωής σε πρωτοποριακό σχήμα «προφυλακτικού» με βασικές πληροφορίες για το HIV/AIDS και το Κέντρο Ζωής, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott. Το ίδιο έντυπο ανανεώθηκε και ανατυπώθηκε το 2011.

2010

Απρίλιος: Εκδίδεται από το Κέντρο Ζωής το πρώτο φυλλάδιο που αφορά τους οροθετικούς με θέμα την ‘‘Λιποδυστροφία’’. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί και δεύτερο φυλλάδιο με θέμα ‘‘Νευρογνωσιακές διαταραχές και κατάθλιψη”, και τα δύο με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott.

Μάιος: 7-9 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Athens Video Art Festival παρουσιάζεται το ‘‘ Success Story”. Τρεις μαρτυρίες οροθετικών του Κέντρου Ζωής, κινηματογραφημένες από τον Μάνο Λαλόπουλο. Οι ίδιες ιστορίες θα ταξιδέψουν την ίδια χρονιά στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις του Fuck AIDS.

Ιούνιος: Σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή και την Be Positive διοργανώθηκε η Ημερίδα στο Caravel με τίτλο ‘‘Ζώντας με τον HIV’’. Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης συνεχίστηκε με άλλες 4 τέτοιες παρουσιάσεις στην Αθήνα και με 2 στην Θεσσαλονίκη.

Νοέμβριος: Το Κέντρο Ζωής συμμετέχει με συνεντεύξεις μελών του στην σπονδυλωτή ταινία ‘‘Θετικές Ιστορίες’’ με θέμα το AIDS, που προβλήθηκε και στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και στην σειρά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ ‘‘Μια κοινωνία …Ένα Όνειρο’’.

Νοέμβριος: Την ίδια περίοδο δημιουργείται από την ομάδα Ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής, ενημερωτικό παιχνίδι γνώσεων για το HIV/AIDS και την προφύλαξη με τίτλο «Παίζουμε με τον HIV?». Παρουσιάζεται πρώτη φορά στο Bazaar που πραγματοποιήθηκε τότε στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες εκδηλώσεις και ενημερώσεις.

Δεκέμβριος: Παρουσιάζεται η πρωτοποριακή καμπανιά «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής», που σχεδίασαν και υλοποίησαν το Κέντρο Ζωής και η ΜΚΟ PRAKSIS. Η καμπάνια αποτελείται από έντυπο υλικό σε 12 γλώσσες, ανάμεσα τους και ένα στην γραφή Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Από 3 Spots, τα οποία παίζονταν σε TV και κινηματογραφικές αίθουσες, το ένα παράγεται στη νοηματική γλώσσα. Το όλο πρόγραμμα περιλάμβανε συνεντεύξεις τύπου, Free Hugs με γνωστούς καλλιτέχνες, Lighting show στο Γκάζι, πορεία ενημέρωσης με συνοδεία κρουστών, διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε όλη την Ελλάδα και άλλες πολλές δράσεις. Η καμπάνια συνεχίστηκε και το επόμενο έτος.

2011

Μάρτιος: Το Κέντρο Ζωής ξεκινά την καμπάνια STOP STIGMA και αφιερώνει όλες τις δράσεις του για το 2011 στην υποστήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων των οροθετικών, με στόχο τη εξάλειψη των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και των διακρίσεων.

Σεπτέμβριος: Οργανώνεται διήμερο σεμινάριο μετεκπαίδευσης των ενεργών εθελοντών, σε αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Σεπτέμβριος: Παρουσιάζεται στο internet νέα καμπάνια του Κέντρου Ζωής για την ενημέρωση των MSM (Men who have sex with men), με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Gilead. Η καμπάνια συνεχίζεται όλο το έτος.

Οκτώβριος: Για πρώτη φορά εκδίδεται σε έντυπο ‘‘Οδηγός Προστασίας Οροθετικών από Παραβιάσεις Κοινωνικών Δικαιωμάτων’’, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Abbott. Την όλη επιμέλεια του εντύπου έχει η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ζωής κα Άννα Καβούρη.

Νοέμβριος: Το νέο ανανεωμένο site του Κέντρου Ζωής τίθεται σε λειτουργία με ευγενική χορηγία της εταιρείας Greek Geeks.

Νοέμβριος: Για πρώτη φορά συμμετέχουν ως ομιλητές στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS, που διοργανώνει η ΕΕΜΑ, τρεις ΜΚΟ ανάμεσά τους και το Κέντρο Ζωής.

Δεκέμβριος: Το Κέντρο Ζωής σε συνεργασία με την PRAKSIS καλεί τους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών να σχεδιάσουν με τα δικά τους μέσα αφίσες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στα πλαίσια της καμπάνιας «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής». Οι δημιουργίες των παιδιών εκτέθηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνδυασμό με την προβολή της ταινίας ‘‘Θετικές ιστορίες’’. Οι αφίσες ήταν και η αφορμή για να εκδοθεί ένα κομψό ημερολόγιο του 2012.

Δεκέμβριος: Νέα ομάδα οροθετικών συστήνεται στο Κέντρο Ζωής με το όνομα ‘‘Δρ.Ο. Κε.Ζω.’’ (Δράση Οροθετικών Κέντρου Ζωής) έχοντας ως στόχο τη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και τις καταγγελίες των παραβιάσεων τους. Την πρώτη τους δημόσια εμφάνισή τους έκαναν στην συνέντευξη τύπου του Κέντρου Ζωής και της PRAKSIS στον Ιανό την 1η Δεκεμβρίου. Ενώ στις 13 Δεκεμβρίου συμμετείχαν δυναμικά στην πορεία της ΕΣΑμεΑ.

 

Και η διαδρομή συνεχίζεται…